Sezona česneku je tady! Přijďte si nasbírat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Sezona česneku je tady! Přijďte si nasbírat

Voní celá rodina, smějí se František junior a Ludmila.
Voní celá rodina, smějí se František junior a Ludmila. (Foto Aha! – Jana Gogová)

Kdo má ruce a nohy, pomáhá! Farmářská rodina Krajčových z Martinic na Kroměřížsku vsadila letos mimo jiné na česnek. Právě odstartovala sklizeň. Zájemcům nabízejí úplně poprvé i samosběr. Pravda, zdokonalený a maličko jiný, než je známo například u jahod.

Zatímco u samosběru jahod či jiných plodin musí zákazník přiložit sám ruku k dílu, v případě česneku z Martinic to neplatí. Česnek nasbírá stroj. „Dcera se synem a s kamarádem vyorávají, máme speciální stroj. Ten odměří dané množství, zhruba dvou a půlkilový svazek, sváže jej a my dopravíme z pole k zákazníkům. Ti si pak na konci prostě vyberou podle vlastního uvážení. Mohou si i očistit, pak to zvážíme a oni zaplatí,“ vysvětlil Aha! farmář František Krajča (45).

Lidé tak mají čerstvý produkt za pár minut v autě. Farma doporučuje vzít si rukavice a vlastní přepravky. „Je to pro nás nová zkušenost, takhle to děláme letos poprvé. Mohu už teď říct, že zájem lidí je veliký,“ hlásil potěšeně po dvou hodinách prodeje farmář.

První v republice

Martinice jsou mezi prvními v republice, kde česnek dozrál. Nejdřív se sklízí raná odrůda Bjetin. Ta je velmi kvalitní, přitom má jemnější silice a mohou ji i ti, kteří mají problémy se žlučníkem a česnek je pro ně tabu. Krajčovi počítají, že během týdne ohlásí sklizeno a dostane se i na jiné odrůdy. Samosběr je u nich, pokud neleje, denně od 9:30 do 17:30.

Víte, že...

...česnek podporuje zdraví, funguje proti trombózám, koriguje krevní tlak? Snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi, podporuje zdravou funkci jater i prostaty.



Přečtěte si
doktormediciny
28. 6. 2023 • 21:26

Moje babicka rikala kdo krka a prdi ten si zdravi tvrdi./ale ona nesedela v kancelari/...

doktormediciny
28. 6. 2023 • 21:24

Fakt je ze v cesneku jsou nejaka antibiotika, myslim alicin

Vilém Železný
28. 6. 2023 • 10:57

Majiteli vypuštěného prdu je to úplně jedno,pokud si vezme k srdci poučku,že jeden vypuštěný prd je pro něho zdravější než rady od deseti doktorů

ja01
27. 6. 2023 • 21:51

Víte, že ...
- po česneku se prdí?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.