Zdravotní rádce Aha! 5 tipů, co zabírá na těžké nohy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Zdravotní rádce Aha! 5 tipů, co zabírá na těžké nohy!

Ve vodě nohy netěžknou, naopak! Archimédes věděl, jak funguje vztlak.
Ve vodě nohy netěžknou, naopak! Archimédes věděl, jak funguje vztlak.  (Foto Shutterstock )

Jen málokdo má to štěstí, že se v horkých letních dnech nepotýká s otoky nohou. Je to způsobeno zpomalením průtoku krve v žilách. Krev se hromadí právě v dolních končetinách a nohy jsou pak těžké, bolavé a oteklé. Co s tím?

1. Do lavóru s nimi

Velice efektivní metodou je sprchovat nohy střídavě teplou a studenou vodou. Máte-li trošku více času, natočte si do lavórku vodu s několika kapkami citronové šťávy, která pomůže oteklé nohy prokrvit. Poté je můžete namazat chladivou mastí. Tip: Podle našich babiček na otoky nohou výborně zabírá ponořit nožky do vychlazené vody, která zbyla po vaření brambor.

2. Zavodněte se

Proti otokům a bolavým nohou musíte pít jako duhy! Samozřejmě ale čistou vodu, na alkohol, slazené a sycené nápoje nebo kávu rovnou zapomeňte, to byste problém zhoršili. Pokud ve vedru budete pít málo a ještě k tomu zvolíte nevhodné nápoje, tělo bude ještě více odulé. Na odvodnění platí jedině voda!

3. Bylinky jako jasná volba

Na každý problém existuje správná bylina, takže i na hospodaření organismu s vodou. Některé jsou navíc močopudné a zároveň zásobí tělo minerály. „Byliny dokáží dodat organismu spoustu látek potřebných pro jeho funkci. Jako například lichořeřišnice, která pomáhá s kvalitou moči. Podpoří i odstranění virů a bakterií,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná. Vyzkoušet můžete také odvar z bršlice kozí nohy, podbělu lékařského a do jídla přidávat čerstvý kopr a petržel.

4. Pohyb a dobré boty

I když se ve vedru asi moc pohybovat nechcete, nohy v pravidelných časových intervalech protahujte, aby se měly šanci dostatečně prokrvovat. Ideální je jít si zaplavat, protože se nejen protáhnete, ale ještě osvěžíte. Dámy by pak v létě měly raději odložit boty na podpatku, vysokém klínu, ale také žabky. Raději investujte do kvalitních bot nebo alespoň vložek, které vám krok zpříjemní.

5. Močopudné potraviny

Samozřejmě že je to také strava, která tělu v horku buď svědčí, nebo ne. Diuretické, tedy močopudné účinky má mnoho druhů ovoce a zeleniny. Za všechny jmenujme třeba meloun, který je ještě navíc synonymem horkých letních dní. Výborné jsou v tomto směru také jahody nebo třešně. Ze zeleniny pak okurka, mrkev, kukuřice nebo květák.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.