Kateřina (21) z Hrádku nad Nisou se nevzdává: Vozíčkem život nekončí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kateřina (21) z Hrádku nad Nisou se nevzdává: Vozíčkem život nekončí!

Kateřina Sasáková je mladá dívka plná životního optimismu.
Kateřina Sasáková je mladá dívka plná životního optimismu. (Foto Aha ! – Ondřej Krotil a Kateřina Sasáková)

Skončit na vozíčku nemusí znamenat konec všeho. To si myslí také Kateřina Sasáková (21) z Hrádku nad Nisou. Ta se proto do života vrhá doslova po hlavě a chce nejen postiženým dokázat, že s vozíčkem život nekončí.

„Nemůžu chodit, protože mé tělo si myslí, že mám přerušenou míchu. Jenže mícha je zdravá. Lékařka mé mamince řekla, že skončím už ve třech letech na vozíčku. Ale já jsem byla živé dítě a díky aktivnímu sportu se mi vozík podařilo oddálit až do 12 let. Ale ani pak jsem se s tím nesmířila, Byla jsem zvyklá venku běhat a blbnout,“ říká Kateřina. Sport a pohyb jí pomáhají psychicky i fyzicky a nevyhýbá se ani adrenalinovým zážitkům. „Hrála jsem na vozíčku ragby, vyzkoušela jsem si všemožné vodní sporty, lyžování, paragliding, jezdím na handbiku, čtyřkolce a obden posiluju, abych měla sílu v rukou. Dělám běžně věci, které mnohdy nedělá ani zdravý člověk,“ dodává dívka.

Hlavně se nezbláznit...

Přitom ještě před časem byla kvůli svalové nemoci napojena na plicní ventilátor a podle prognóz lékařů dokonce hrozilo, že tak zůstane do konce života. Ale Kateřina i tuhle těžkou krizi překonala a rozhodla se dělat prostřednictvím svých stránek osvětu pro handicapované lidi: „Hlavně se z toho nezbláznit. Tak zní moje motto. Chci vysvětlit handicapovaným lidem, že mohou žít plnohodnotně. Samozřejmě to není snadné, ale jde to. Byla jsem už v několika školách a moje přednáška měla vždycky velký úspěch,“ říká Kateřina, která se občas setká i s předsudky a nepochopením: „Chtěla jsem požádat lidi o příspěvek, protože mi pomáhají rehabilitace, které ale nejsou hrazené pojišťovnou. Lidé mi ale nadávali i do vyžírek a podobně.“ Maminka Kateřiny pouze přikyvuje: „Káťa není člověk, který by se jen tak vzdal. Naopak, je to neřízená střela, kterou musím mírnit. Já jen doufám, že jí tenhle životní optimismus vydrží,“ uzavírá paní Jana.

Myastenický syndrom

Kateřina tpí myastenickým syndromem, který postihuje dýchací cesty. Toto onemocnění je trvalé a může se kdykoli vrátit, přičemž stav může být i neměnný.

Statisíce postižených

Zdravotní handicap má v Česku 1 150 000 lidí starších 15 let. Jde přibližně o 13 procent obyvatel republiky. Mezi nejčastější typy zdravotního postižení patří choroby vnitřních orgánů, následovány nemocemi pohybového ústrojí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.