Vážným zraněním míchy se Jiří Vozda (61) nedal zastavit: Česko na tříkolce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vážným zraněním míchy se Jiří Vozda (61) nedal zastavit: Česko na tříkolce!

Jiří Vozda vyrazil ze Šumperka objet republiku.
Jiří Vozda vyrazil ze Šumperka objet republiku. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, archiv Jiřího Vozdy)

Sportovce a milovníka hor Jiřího Vozdu (61) ze Šumperka loni potkalo vážné zranění. Rozdrtil si obratel, skoro nechodí. Zastavit se tím ale nedal, v elektrické tříkolce pro invalidy zkouší objet republiku!

Zranění přišlo, kdy loni v létě lezl na vrcholek stromu za nejsladšími třešněmi. Snažil se je utrhnout, jenže místo toho padal sedm metrů dolů. Verdikt – rozdrcený obratel a poškozená mícha. Kousek a pomalu ujde s pomocí berlí, ale jinak vystudovaný geode potřebuje pro pohyb vozík. Na tom ale dlouho neposeděl a na konci dubna vyrazil na 2440 kilometrů dlouhou štaci. „Řekl jsem si, že když mi zdraví nedovolí objet zeměkouli, tak to zkusím aspoň po hranicích Česka,“ svěřil se o víkendu, kdy měl za sebou okolo 500 km. Nad plánem cesty strávil měsíce a rozdělil ji do 33 etap na 40 dní. „Složité bylo vybrat terén, který zvládnu, zapasovat tam zajímavosti, které chci vidět, a taky abych se pokaždé večer dostal do civilizace a mohl dobít baterky,“ popsal muž.

Noví přátelé i úskalí

Dobíjení baterek Jiřímu přihrálo spoustu milých okamžiků. Poprosí o nabíječku, a když se majitelé dozvědí, že chce nocovat ve stanu kousek opodál, často ho pozvou na noc domů nebo do zahradního altánku. „Vidím mnoho zajímavostí, avšak přátelská setkání s lidmi to všechno přebíjejí. Někdy stačí i to, že mi mávají nebo se ke mně na kole chvíli přidají,“ říká invalida, který už musel zdolat i strom přes cestu či poradit si s převrácenou tříkolkou.

Složili se kamarádi

Jiří ještě před dvěma lety závodil na běžkách a ujel za 24 hodin přes 200 km. Na sportovní tříkolku se mu po úraze na serveru Donio složili kamarádi během dvou dní. Model má odpružené nejen zadní kolo, ale i přední nápravu, což oceňuje hlavně na lesních cestách. „Dostal mě zpátky ke sportu, do kopců a do hor,“ řekl potěšeně.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.