Super rádce Aha! Jak na zmrzlé nohy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Super rádce Aha! Jak na zmrzlé nohy?

.
(Istock.com)

Znáte to, když vás v zimě zebou nohy, není to nic příjemného. Někdy nepomohou ani dvoje tlusté ponožky. Příčiny prokřehlých nohou mohou být různé, nemusí to být jen dlouhodobé vystavení chladu. Jak mít nohy teplé i v nejchladnějších dnech?

1. Kvalitní obuv

Noste takové modely, které kombinují moderní technologie izolace, jako je voděodolný povrch nebo prodyšné membrány. „Bota by měla poskytovat dostatek prostoru pro chodidlo, zajišťovat volnost pohybu prstů a současně ochraňovat před vlhkostí a chladem. Pro maximální komfort doporučuji obuv s absorpční stélkou, která redukuje únavu nohou zvyšuje pohodlí,“ říká Robert Kunorza, společnosti Bennon.cz. Podle něj je také důležitá kvalitní podešev, která izoluje proti chladu a zajišťuje stabilitu a bezpečí na kluzkých površích. No nují m vodě brá p a ze tak

2. Hřejivé bačkory a huňaté ponožky

Doma vaše chodidla ocení pohodlné a teplé prostředí. Dobře vybrané bačkory jsou základem, ale z kvalitních hřejivých materiálů by měly být i ponožky. „Vhodné materiály jsou např. bavlna nebo bambus, ale úplně nejlepší je ovči vlna, která má skvělé termoregulační vlastnosti. Udrží nohy v teple a zároveň odvádí vlhkost. Vlna je navíc antibakteriální a eliminuje tak zápach,“ vysvětluje Ondřej Machala ze společnosti Ovečkárna.

3. Speciální masáže

Vaše nohy dokáže rychle zahřát masáž, která zlepší prokrvení:

● Pohodlně se usaďte a nohy zvedněte na stůl nebo podnožku. Pokožku promažte hydratačním krémem.

● Chodidla lehce mačkejte rukama, hněťte je prsty. Začínejte směrem dolů k patě.

● Provádějte krouživé pohyby a nevynechejte oblasti podél nohy a přes nárty.

● Masáž zakončete lehkými poklepy a pohyby směrem nahoru od paty ke kotníku.

4. Teplé koupele

Připravte si relaxační koupel a nezapomeňte do ní přidat éterické oleje, jako je levandule nebo rozmarýn. Tím zlepšíte prokrvení nohou a uvolníte svaly

5. Správný životní styl

Vhodná strava a dostatek fyzické aktivity dokážou pozitivně ovlivnit správnou termoregulaci těla. Zahrňte proto do stravy zeleninu, ovoce, celozrnné produkty a pokrmy s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Tyto potraviny totiž podporují prokrvení končetin. Hlídejte i dostatečný příjem tekutin, nejlépe vody, přidat můžete i lymfatické čaje. Za studenýma nohama může stát i stres. Proto je tedy třeba zapracovat i na psychické pohodě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.