»Křečáky« trápí 80 % populace: Oteklé nohy by měly varovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

»Křečáky« trápí 80 % populace: Oteklé nohy by měly varovat!

Ve zdravých žilách proudí krev nahoru. Když se chlopně nedovírají, krev se hromadí a svou vahou roztahuje žíly. Tím vzniknou nevzhledné křečáky.
Ve zdravých žilách proudí krev nahoru. Když se chlopně nedovírají, krev se hromadí a svou vahou roztahuje žíly. Tím vzniknou nevzhledné křečáky. (Foto scom, J. Fikota)

Skoro každému se během života v nějaké formě objeví křečové žíly, případně metličky. Tyto potíže totiž trápí až čtyři pětiny populace. Proto byste měli vědět, kdy a kam s problémem zajít.

Pokud vám nohy otékají a bolí vás, možná je to signál počínajících křečových žil. Bolest může způsobovat to, že cévní systém trpí chronickou žilní nedostatečností. To znamená, že krev neproudí, jak má. „Zdravé žíly mají chlopně, které umožňují proudění krve směrem nahoru. Když se chlopně nedovírají, krev se hromadí v dolních končetinách a svou vahou roztahuje žíly. Tím je poškodí,“ vysvětluje MUDr. Ota Schütz, primář Žilní kliniky a dodává: „Varixy neboli křečové žíly často najdete na lýtkách, v podkolenní jamce a na vnitřní straně stehna.“

Diagnostika a léčba

Zde platí, že čím více poškozených cév se podaří lékaři najít a vyřešit v raném stadiu, tím déle budou vaše nohy bez problémů. „Existuje více způsobů léčby. Minivarixy, drobné metlicové křečové žíly podobné pavučinám, laserujeme a používáme na ně sklerotizaci. Větší pletence se operují klasicky nebo v kombinaci s lasery, radiofrekvencí a speciálním lepidlem,“ vyjmenovává nejčastější metody léčby primář Schütz.

Genetická záležitost

Křečové žíly se častěji vyskytují u žen v souvislosti s hormonálními změnami. „Pokud měl jeden z vašich rodičů křečové žíly, je 80% pravděpodobnost, že je budete mít také,“ vysvětluje doktor Schütz, který přesto doporučuje několik preventivních opatření.

Co je to sklerotizace

Do žilek menšího průměru než 1 mm (mikrovarixy neboli metličky) se injekčně zavede speciální látka, a tím dojde k jejich postupnému vstřebávání.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.