V horku chodidla trpí: Dopřejte jim svobodu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V horku chodidla trpí: Dopřejte jim svobodu

...
... (istock.com)

Léto znamená pro nohy zvýšenou zátěž. Při vysokých teplotách se potí, otékají a může se na nich objevit plíseň nebo kuří oka. K problémům s nohama může přispět i špatně zvolená obuv, která není prodyšná nebo utlačuje chodidla.

Obvyklým letním neduhem jsou takzvaná »kuří oka«, výrůstky tvořené ztvrdlou kůží, jež způsobuje dlouhodobější tlak na pokožku. Nejčastěji vznikají na patách, na prstech u nohou nebo na dalších místech, kde boty otlačují chodidla.

Páskové sandály nohy mučí

V letní módě jsou na vině zejména páskové sandály na podpatku. Při celodenním nošení se mohou proměnit v mučicí nástroje, protože nohy v teplém počasí otékají a pásky se zařezávají do kůže. Pokud je navíc stélka z nekvalitního materiálu, zpocená noha po ní klouže a ztrácí stabilitu. Stejně tak mohou kuří oka způsobovat lodičky s úzkou špičkou, která utlačuje prsty. Navíc trvalé nošení takových bot naruší celkové postavení těla. „Pokud je pata o pět centimetrů výš než špička nebo je noha stažená v tvrdé a vysoké botě, bude to mít dopad na postavení kolen a jejich pohyb a následně se změní držení bederních kloubů a páteře. Stejně tak budeme držet hlavu příliš vpředu, tělo bude mít stále tendenci padat,“ upozorňuje fyzioterapeut Martin Kasman.

V létě se daří i plísním

K letnímu období patří i plísně nohou, které se snadno šíří v prostředí bazénů, wellness center a na dalších veřejných místech, kde lidé chodí bez bot. Plíseň je infekční choroba, šíří se šupinkami kůže, které odpadnou z nakažené nohy. Plísni se nejlépe daří ve vlhkém nevětraném prostředí, což je přesně případ zpocených nohou v uzavřených botách. Celodenní nošení neprodyšné obuvi nohám jednoznačně škodí. Pot nemá kam odcházet, podporuje vznik plísně a množení bakterií.

Jak poznat plíseň?

Nohy napadené plísní zčervenají, svědí, loupou se, nehty zežloutnou a objevuje se i zvýšený zápach. Pro léčbu plísní existuje řada přípravků ve formě mastí, gelů nebo roztoků do vody, které je třeba užívat alespoň dva týdny. Důležité je také odložit uzavřenou obuv na chladnější měsíce a dopřát nohám volnost a kontakt s čerstvým vzduchem.

Zátěž nohou přizpůsobte kondici

Ohleduplnost k vlastním nohám je důležitá při letních výletech. Pokud většinu roku chodíte pěšky maximálně na nákup, není dobrý nápad vyrazit bez přípravy na dlouhou túru do hor. Říkáte si tak o úraz, protože nohy nejsou zvyklé chodit v terénu, nemají posílené svaly a neumí tak dobře udržovat rovnováhu. Pokud plánujete na dovolené hodně chodit, začněte na to svoje nohy připravovat už několik týdnů dopředu, aby stihly zesílit.

Koupel s jablečným octem

Tato koupel pomáhá odstranit mrtvou pokožku, je skvělá proti plísním a zápachu. Potřebujete: umyvadlo vody, 1 šálek jablečného octa Postup: Do vody nalijte šálek jablečného octa a nohy koupejte 15 až 30 minut. Pro úlevu bolavých nohou je lepší teplá voda, v letních dnech volte vodu vlažnou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.