Mámě postiženého Ondry hází lidé klacky pod nohy: Handicap mu nevěří! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mámě postiženého Ondry hází lidé klacky pod nohy: Handicap mu nevěří!

Ondra se svojí maminkou Lindou, která se s ním snaží stále něco podnikat.
Ondra se svojí maminkou Lindou, která se s ním snaží stále něco podnikat. (Foto pro Aha! – L. Martinovská)

Jmenuje se Ondra, je mu 14 let a od narození trpí mentálním i tělesným postižením. Náročnou nepřetržitou péči o syna paní Lindě Martinovské (45) znepříjemňují lidé, kteří jí nevěří, že je chlapec handicapovaný.

Ondra přišel na svět předčasně, už v 35. týdnu. Rok po narození se u něj začaly objevovat epileptické záchvaty, svalová ochablost, léze na mozku, projevil se autismus a mentální retardace. Teprve v 11 letech, po celkovém genetickém rozboru, přišli lékaři s jasnou diagnózou – tuberózní skleróza.

Po prodělaném covidu je teď navíc připojený na kyslík.

Potřebuje auto

„Ondra je tak ve svých čtrnácti na úrovni pětiletého dítěte,“ svěřila se Aha! chlapcova maminka, která na něj po rozvodu zůstala sama. O hocha se láskyplně stará, snaží se mu zpříjemnit život různými výlety a návštěvami. K tomu ale potřebuje invalidní vozík. „Někdy se cítí lépe a může chodit. Velmi rychle se ale unaví, jeho svaly nefungují a přestane koordinovat své pohyby,“ popisuje Linda. Teď navíc potřebuje po prodělaném covidu i mobilní kyslík. Také proto nechala žena založit veřejnou sbírku na větší auto. „Máme polohovací vozík, který není skládací a nedá se vměstnat do menšího kufru. Pro cesty, například k lékaři, musím využívat vypůjčeného auta,“ vysvětlila.

Jenže to je trnem v oku některým lidem. „Často na mě útočí, že nás někde viděli, jak Ondrášek chodí a k čemu teda potřebujeme auto. Zřejmě měli štěstí a viděli nás, když byl Ondra v lepší kondici. Snažím se jim vysvětlovat, že je ambulantní neboli střídavý vozíčkář,“ zoufá si Linda. To znamená, že chlapec využívá vozík, ale zvládne se postavit i ujít pár kroků.

Hoch zvládne ujít pár kroků, pak ale přestává ovládat svaly.

Pomůže i koruna

Těžkou životní situaci pomůže rodině zvládnout jakýkoliv příspěvek. Číslo transparentního účtu i další informace jsou na webu www.facebook. com/tisperion

Víte, že...

...tuberózní skleróza je vzácná choroba, při které dochází k nadměrnému vzniku nezhoubných nádorů v těle? Kvůli tomu dochází k utlačování orgánů a narušování jejich funkcí.

 



Přečtěte si
-bello-
1. 6. 2022 • 01:01

Sidhe
-------
OK, díky .

Sidhe
30. 5. 2022 • 12:35

Dobrý den jsem maminkou Ondry, Ondra samozřejmě má vozík vlastní ( částečně hrazený pojišťovnou) ,ale jak je uvedeno v článku : je polohovací tudíž se nedá složit .Proto je třeba větší automobil ,kam se vozík (a nejen vozík ,ale i další pomůcky jako pleny, kyslík atd.)bude dát naložit .Takže vozík půjčit nepotřebujeme .
Ne vždy k lékaři ,na rehabilitace ,do lázní dostanete sanitku. Je potřeba taky jezdit na nákupy, do školy, k rodině a ano i například vámi zmiňované výlety a různé akce .
Péči zajištěnou nemám , protože já jsem pečující osoba a tedy pečuji 24/7 .Více se snadno dozvíte ze stránek Ondry a našeho profilu na FB , nebo ze stránek klubu Nevolník, který pro nás sbírku zařídil: http­s://ww­w.ne­volnik­.club/
A jelikož nechceme jen sedět se založenýma rukama a čekat kdo nám dá , tak s Odrou vyrábíme mýdla ,která máte možnost si v rámci pomoci zakoupit a tím ho podpo­řit:ht­tps://­www.tis­peri­on.cz/ a nebo ho mžete podpořit rovnou přímo na transparentní účet :htt­ps://w­ww.kb­.cz/cs­/tran­sparen­tni-ucty/123-5716420257
s pozdravem maminka Ondry.

-bello-
30. 5. 2022 • 10:08

Tyhle mámy jsou chudáci, dítěte se vzdát do ústavu nechce, ale časem si sáhnou sami na dno.Péči jistě zajištěnou má, sama to asi nedává.Chlapi to neustojí a zdrhají.
Měla by ale vymyslet jiný důvod pro větší auto.Návštěvy lékařů není správná volba.Všude ho odvezou nemocniční sanitáři na odd., kam třeba, nebo v nemocnici - rehabilitace půjčí vozík.Kdyby napsala, že kluk potřebuje žít , a tedy vidět nejen domov , ale i život na náměstí, život zvířat v ZOO , vidět jak teče řeka , pak snad by jí lidi víc pomohli.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.