Vánoční večírek navždy změnil Valentýně (24) život: Čeká ji dlouhá léčba | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vánoční večírek navždy změnil Valentýně (24) život: Čeká ji dlouhá léčba

Chvíle v nemocnici jí krátil psí kámoš.
Chvíle v nemocnici jí krátil psí kámoš. (Foto archiv rodiny)

Valentýna (24) z Olomouce šla loni v prosinci na vánoční firemní večírek. Nikdo netušil, že jediná chvíle změní jí i její rodině život. Mladá žena přepadla přes zábradlí a dopadla hlavou na beton. Zázrakem přežila, má však před sebou náročnou léčbu.

„Pravděpodobně šla do patra na toaletu a už se nevrátila. Za nejasných okolností přepadla přes zábradlí a zřítila se z výšky 4,5 metru. Bylo tam 30 lidí, ale nikdo nic neví,“ popisuje pro Aha! maminka Valentýny Ludmila Jeřábek. Následoval osmihodinový boj na sále. Dívka strávila týden v umělém spánku. „Podle slov lékařů utrpěla fatální poranění obličeje. Měla rozbitou lebku, zlomenou čelist, poškozenou pánev, poškozený oční nerv i pravé víčko,“ vypočítává zoufalá máma.

Neviděla, nemluvila

Dle prognóz bude vyžadovat celoživotní péči. I tak to ale byla výhra, lékaři původně nepředpokládali, že mladá žena přežije. Valentýna se probudila ve stavu, kdy si na nic nevzpomínala, neviděla ani na jedno oko, nemohla mluvit... „Snažili jsme se ji různě masírovat, pouštět její oblíbené písničky, nosit oblíbené jídlo a tak dále, aby si vybavila svůj předchozí život,“ vypráví maminka.

Wall se teď pohybuje na vozíčku. Léčba bude ještě dlouhá.

Dlouhá cesta

Dceru si nakonec vzala domů a s rodinou o ni nepřetržitě pečovala. „Bouchala hlavou do zdi, musela jsem mít přes noc její ruku přivázanou ke své ruce, aby neodešla z postele,“ líčí její stavy. Maminka se bojí, co s její dcerou bude dál. „Podle lékařů nás čeká dlouhá cesta. Bude potřebovat operaci víčka a oka, dlouhodobou stimulaci mozku i socializaci,“ vyjmenovává. „Jsem tak unavená, že si to nikdo ani neumí představit, ale bojujeme,“ dodává maminka nešťastné Valentýny.

OPUSTILA JI DUŠE

Po osudném pádu se psychický stav Valentýny výrazně proměnil. „Má poruchu osobnosti a výkyvy v chování. Podle psychiatričky je to, jako by ji opustila duše. Nepřijala svůj pozměněný obličej,“ popisuje maminka. V současnosti je Valentýna v sanatoriu v Klimkovicích, kde rehabilituje. „Před úrazem jsme měly s dcerou velmi hezký vztah, teď se chová zvláštně, psychicky je na tom zle,“ říká Ludmila Jeřábek.

PŘIPOUTANÁ POD LÉKY

Když Valentýnu propustili z JIP, přeložili ji na psychiatrii. Zde byla připoutaná k lůžku v jedné malé místnosti. „Strhávala si obvazy, nespolupracovala. My jsme se ale nemohli dívat na to, jak ji tlumí různými léky,“ vysvětluje Ludmila Jeřábek. I proto se rozhodla si dceru vzít domů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.