Aleš (46) trpí roztroušenou sklerózou: Měli mě za hypochondra | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Aleš (46) trpí roztroušenou sklerózou: Měli mě za hypochondra

Aleš Skřivánek se nyní pohybuje o berlích.
Aleš Skřivánek se nyní pohybuje o berlích. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Byl unavený, těžko se mu vstávalo. Pak začal zakopávat. Lékaři si nejprve o Alešovi Skřivánkovi (46) z Nehvizd u Prahy mysleli, že se moc sleduje a měl by víc odpočívat.

„Pracoval jsem i čtrnáct hodin denně. Takže jsem se nedivil, že jsem unavený,“ říká. Když se ale v roce 2017 přidaly i problémy s chůzí, rozhodl se problém řešit. Nejprve si ho lékaři přehazovali jako horský brambor. „Po roce se dobrali diagnózy. Možná je to paradoxní, ale mně se ulevilo,“ říká muž s tím, že si konečně přestal připadat jako hypochondr.

Při roztroušené skleróze vlastní imunitní systém ničí mozek. Stav se postupně zhoršuje podle toho, jakou jeho část nemoc zasáhne. Nejprve musel Aleš používat trekové hole, teď už chodí o berlích. Loni před Vánocemi jeho problémy zhoršil covid. „Nemoc mě zasáhla. Skoro na čtyři měsíce se mi zhoršila ztuhlost v nohou a únava. Do původní kondice se teprve dostávám,“ říká Aleš.

Nové léky ihned

V době, kdy Aleš onemocněl, nebylo možné, aby ihned dostal nejmodernější, ale nákladnou biologickou léčbu. Na tu měl pacient nárok, až když nemoc pokročila. To se nyní změnilo. „Podle studií ze Švédska je jasné, že vysoce efektivní léčba umí odsunout nástup invalidity až o celé roky. Proto se v důsledku vyplatí i finančně,“ říká neuroložka, profesorka Eva Kubala Havrdová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.