Míša Valentová vyhlásila válku roztroušené skleróze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Míša Valentová vyhlásila válku roztroušené skleróze

POMÁHÁ, ač sama pomoc potřebuje
POMÁHÁ, ač sama pomoc potřebuje (Foto archiv Michaely Valentové)

Roztroušenou sklerózou onemocněla před několika lety Michaela Valentová (41) z Ostrova na Karlovarsku. Nemoc si ale nijak nepřipouštěla, a dokonce založila nadační spolek Pomáhej SRDCEM. Jenže stres a pracovní nasazení chorobu aktivovalo. Míša skončila na ARO a nyní bojuje o to, aby zase mohla chodit.

Míša v roce 2017 vyhrála anketu Žena regionu v Karlovarském kraji. Je totiž pořadatelkou Běhu s čelovkou a mnoha dalších akcí, jejichž výtěžky putují nemocným, které podporuje finančně i osobním nasazením. Poslední tři měsíce ale byla Míša ve shonu a vůbec neregistrovala signály svého těla, které jí jasně dávaly najevo, že by měla zvolnit, že roztroušená skleróza se znovu chystá udeřit.

Nemluvila, nehýbala se „Na konci srpna přišla ataka, která mi vzala pomalu vše. Přestala jsem mluvit a hýbat se. Zůstala jsem upoutaná na lůžku. Jediné, co mi nemoc nevzala, byla síla to nevzdat,“ prozrazuje Aha! bojovnice Míša. Podstoupila léčbu vysokými dávkami kortikoidů a chemoterapii. To ale nezabíralo a zdravotní stav se zhoršoval. „Nakonec jsem byla převezena do Teplic, kde mi byla zahájena plazmaferéza – výměna plazmy,“ vypráví. 

Řeč se jí nakonec s pomocí logopeda vrátila, i ruce začaly spolupracovat. Jen ta chůze. Míša je upoutaná na invalidní vozík a musí rehabilitovat. „Začínám svou novou životní cestu. Nevím, co mne čeká, ale těším se. Beru to jako výzvu,“ dodává vždy optimisticky naladěná Míša.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.