OTESTUJTE SE! Jak poznat alzheimera? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

OTESTUJTE SE! Jak poznat alzheimera?

Víte, jaké jsou příznaky Alzheimerovy choroby?
Víte, jaké jsou příznaky Alzheimerovy choroby? (profimedia.cz)

Patří mezi největší strašáky seniorů, a to nejen proto, že ji nelze zcela vyléčit. Alzheimerovou chorobou trpí v České republice asi 160 tisíc lidí, toto číslo ale každým rokem neúprosně stoupá. Klíčové přitom je nemoc včas rozpoznat a nasadit odpovídající medikaci. V opačném případě se totiž délka života pohybuje pouze kolem 10 let...

Alzheimerova choroba je u nás vůbec nejčastější příčinou demence. O něco více postihuje ženy a už dávno neplatí, že jde jen o onemocnění seniorů. Až 10 % pacientů totiž tvoří ti ve věku 30 – 50 let. Velkou neznámou je pro vědce mechanismus vzniku nemoci. Nejnovější studie ale naznačují, že problém vzniká v části mozku zvané entorhinální kůra, která řídí paměť a orientaci v čase a prostoru. Buňky, které jsou zde uložené, jsou náchylnější k napadání toxickými shluky tzv. tau proteinu, který je ničí zevnitř. A později začne degenerovat i další mozkové segmenty. Dosud není jisté ani to, zda je Alzheimerova choroba dědičná, nicméně v rodinách, kde se vyskytuje, její pravděpodobnost stoupá. K dispozici bohužel nemáme žádnou léčbu, která by projevy nemoci zcela zastavila. Může je ovšem zmírnit a zpomalit. Pokud se choroba neřeší, pacienti umírají v průměru do 10 let.

DIAGNOSTIKA

Už při prvním podezření na Alzheimerovu chorobu je třeba se obrátit na praktického lékaře, případně psychiatra. Vyšetření probíhá pomocí CT mozku nebo magnetické rezonance, někdy také lumbální punkcí. V případě genetických predispozic je možná časná diagnostika skrze test DNA. Pojišťovna jej ale nehradí a výsledky někdy bývají zkreslené. Prvotní, neinvazivní testy vám provedou i v některých lékárnách.

PROJEVY

Rozvoj Alzheimerovy choroby je obvykle plíživý, trvá i několik let a prochází několika stádii:

  • Zhoršení krátkodobé paměti. Častější zapomínání doprovázené problémy s vyjadřováním – pacienti mají problém nacházet slova.
  • Dezorientace v čase a prostoru. Nemocní např. zabloudí na cestě, kterou dobře znají. Snižuje se schopnost postarat se sám o sebe, zhoršuje se racionální úsudek. Pacienti např. typicky dávají věci na místa, kam nepatří (žehličku do ledničky apod.), a mohou trpět halucinacemi.
  • Změny v náladě a chování. Lidé s alzheimerem nemocí často náhle propuknou v pláč nebo podlehnou silnému návalu hněvu bez zjevné příčiny. Stávají se zmatenými a ustrašenými a v posledních fázích jsou zcela odkázáni na péči druhých.

DOMÁCÍ TEST

1. Odečítejte zpaměti od 100 číslo 7 v pěti krocích po sobě. Zdravý člověk musí bez problémů zvládnout dvě až tři úrovně odečtu.

2. Namalujte na papír kruh ve tvaru hodin bez ručiček a čísel, pouze s čárkami, a požádejte dotyčného, aby zakreslil čas 11 hodin a 10 minut. Zdravý člověk úkol splní bez chyby.

Víte, že...

...přesně před 115 lety přednášel německý psychiatr Alois Alzheimer na univerzitě v Tübingenu o „podivně těžkém onemocnění mozkové kůry“? O rok později jej zevrubně popsal a nemoc po něm později byla i pojmenována.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (7. 11. 2021)

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.