Voják David Píša (46): Bolelo ho jen koleno, teď trpí zánětem mozku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Voják David Píša (46): Bolelo ho jen koleno, teď trpí zánětem mozku!

Nový vozík se ovládá pohybem těla. David tedy cvičí svaly stabilizačního systému.
Nový vozík se ovládá pohybem těla. David tedy cvičí svaly stabilizačního systému. (Foto Aha! – Tonda Tran, ara)

Bolavé koleno je obtíž, kterou zná asi každý. Trápilo i Davida Píšu (46) z Hronova na Náchodsku. Po sérii vyšetření přišla nečekaná diagnóza: roztroušená skleróza. Nemoc muže následně připravila o hybnost v levé polovině těla. Naději mu vrátil speciální vozík.

Uběhnout osm kilometrů nebylo pro Davida Píšu žádný problém. Jako voják z povolání se udržoval ve výborné kondici. Dokonce absolvoval i dvě zahraniční mise. Když ho začalo pobolívat koleno, nevěnoval tomu nejdřív příliš pozornost. Pak se ale vzdálenosti, které dokázal uběhnout, rychle zkracovaly.


Noha mu tuhla
„Šel jsem k ortopedovi a ten zjistil, že pravé koleno přetěžuju. Zmínil jsem se mu, že mi při běhu levá noha poslední dobou tuhne, takže by to mohlo být tím. Poslal mě na neurologii,“ vzpomíná. Magnetická rezonance odhalila krutou pravdu. Jeho mozek byl doslova posetý zánětlivými lézemi. „Řekli mi, že je překvapivé, že ještě vůbec běhám,“ říká bývalý voják.

Kopec je problém
Nemoc stále postupovala a David Píša už nedokázal ujít ani pár set metrů. Když si chtěl pořídit invalidní vozík, narazil na problém. „Říkal jsem si, že bych mohl být zase samostatný. Jenže žijeme v kopcích. Všude je terén, prudká stoupání, klesání. U běžného vozíku by se brzy spálil motor,“ vysvětluje.


Pomohl fond
Vypadalo to, že se svého snu bude muset otec dvou dětí vzdát. Pak si ale na www.aha.cz přečetl o nadačním fondu Regi Base, který pomáhá válečným veteránům, hasičům a policistům v nouzi. „V článku bylo, jak zraněný hasič dostal speciální vozík, který má silnější motor a ovládá se pohybem těla. Říkal jsem si, že za zkoušku nic nedám, našel jsem si kontakt a oslovil je. A pomohli mi,“ usmívá se David Píša. Díky novému vozíku teď může s rodinou vyrazit i na výlet.

Víte že...
...roztroušená skleróza patří mezi autoimunitní onemocnění, kdy vlastní obranný systém napadá nervové buňky?


Zaujal ho článek
Článek o nadačním fondu Regi Base vyšel v Aha! a k přečtení byl i na www.aha.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.