ZCELA OCHRNUTÝ HRDINA LIBOR (57): Firmu řídí očima! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

ZCELA OCHRNUTÝ HRDINA LIBOR (57): Firmu řídí očima!

Libor Skřivánek pomáhá synům řídit firmu očima z nemocničního lůžka.
Libor Skřivánek pomáhá synům řídit firmu očima z nemocničního lůžka. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Zákeřnou nemocí ALS (amyotrofická laterální skleróza) onemocněl Libor Skřivánek (57) z Bzence před deseti lety. Tehdy odmítl nabídku asistovaného odchodu ze světa v zahraničí. Chtěl žít dál. A dnes pomáhá řídit synům rodinný lihovar a pálenici z nemocničního lůžka. Očima.

„Pan Skřivánek je od listopadu 2018 plně závislý na dýchacím přístroji, postupně zcela ochrnul. Může komunikovat jen očima,“ řekla Renata Foltýnová, primářka oddělení následné intenzivní péče na SurGal Clinic v Brně, kde pacient žije.

Oční navigace

Klinika Liboru Skřivánkovi zajistila možnost komunikace s okolím prostřednictvím speciálního přístroje na oční navigaci. Vždy se podívá na určité písmeno, to se napíše na monitor a pak celé slovo nebo větu počítač nahlas vysloví. Stejně tak může očima otevírat a číst internetové stránky. „S panem Skřivánkem se tak dá moc dobře domluvit. Chodíme k němu na kus řeči. Je ohromně pozitivní a plný života,“ svěřila se primářka.

Radost z vnoučat

Časem se komunikace pacienta a lékařů stočila i na téma asistované sebevraždy. „V první chvíli, když jsem zjistil, co mně je, tak mne to napadlo. Teď jsem ale strašně rád, že jsem to neudělal. Vidím rodinu, jak se vyvíjejí vnoučata. Chodí na návštěvu,“ vyťukal rozzářenýma očima zprávu Libor Skřivánek. Leží na lůžku nehybně už tisíc dní. Na dálku radí synům, jak se starat o byznys. Sleduje totiž všecny potřebné trendy v lihovarnictví. Péči o něj hradí zdravotní pojišťovna.

Spánek je důležitý

Cílem oddělení následné intenzivní péče je co nejdříve přivést nemocného na normální režim. Pacienti se totiž kvůli světlu, shonu a hluku na klasickém ARO prakticky nevyspí. Stresují se tam. Proto vzniklo takové oddělení. Teprve až se pacient vyspí, může začít rehabilitovat, pak lze vysadit množství tlumicích léků.

Miláček personálu

Na klinice ležel nehybně ve vigilním kómatu 11 let i Pavlík, mladý a zapálený fanoušek sportu a hlavně hokejové Komety. Zdravotníci mu vymalovali pokoj namodro, chodili za ním i hráči. Mladík ale nedávno zemřel. Celou dlouhou dobu byl miláčkem personálu.

895 pacientů za 23 let

Brněnská SurGal Clinic má nejstarší pracoviště následné péče v ČR, funguje už 23 let. Z pěti lůžek se rozrostlo až na 22, je největší na jižní Moravě. Dosud moderním oddělením prošlo 805 pacientů s nejtěžšími zdravotními prognózami. Podle ministerstva zdravotnictví jde o nejlepší oddělení svého druhu u nás.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.