Marka (35) podřízli na ulici: Opět se postavil na nohy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Marka (35) podřízli na ulici: Opět se postavil na nohy

Marek Petružálek
Marek Petružálek (Foto Blesk - Jiří Nováček)

Osm let už bojuje s osudem Marek Petružálek (35). Tátu malé dcerky v roce 2013 na ulici ve Znojmě bezdůvodně podřízl opilý rakouský Turek Eyrilmaz Bülent. Muž ze Znojma se po čtyřech letech v kómatu a dalších čtyřech letech dennodenní rehabilitace začíná stavět na nohy. V to nikdo nedoufal!

„Marek nevidí, zatím nechodí a nemluví. Naučil se ale říkat máma, nemá už žádné prášky a není na plínkách. Na čurání si zahouká. Vnímá a pomatuje si,“ líčí synovy pokroky Jana Petružálková (55). Vybírá si filmy Se synem máma denně tvrdě cvičí, věnuje se mu celých 24 hodin sedm dní v týdnu. „Pouštíme si občas filmy, které Marek vybere. My říkáme abecedu a on kývne hlavou na písmenka a tak dáme dohromady název filmu,“ popisuje maminka.

Drahá léčba

Většinu času ale stráví Marek nápravným cvičením. Mnohdy bolestivým, ale účinným. Pobývá i v hyperbarických komorách. „Chceme teď zkusit aplikovat kmenové buňky v Malackách,“ věří v pokrok Jana Petružálková. Jedna neurorehabilitace v ústavu přijde na 5000 eur, Marek jich má za sebou zatím 10.

Ochrnutý Marek (35) cvičí každý den na motopedu

Pachatel po činu zmizel

Turek vyfasoval za brutální útok od českých soudů 17 let vězení. Jenže okamžitě po činu zmizel z Česka a hledá ho Interpol. Je pravděpodobné, že změnil identitu a pohybuje se dál po Evropě. Rodina Petružálkových se nedočkala žádného odškodění...

Pomohlo by větší auto

Markovy rehabilitace jsou nesmírně drahé, díky nim se ale dostal z beznadějného vigilního kómatu. Do lázní a ústavů ho převáží maminka v autě. Potřebovala by ale asi větší vůz, aby nemusela pokaždé složitě rozebírat a skládat invalidní vozík. „Je to hrozně únavné, sil pomalu ubývá. Možná nás ale podpoří hodní lidé,“ řekla Jana Petružálková.

Číslo účtu je: 2301007205/2010.



Přečtěte si
-bello-
12. 11. 2021 • 23:03

Kristepane, a to Merkelová chtěla Turecko , jako mají oni doma do EU

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.