Táta od rodiny po těžké nehodě: Ondra (31) si vybojoval život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Táta od rodiny po těžké nehodě: Ondra (31) si vybojoval život

Ondrovi na lůžku psychicky nejvíc pomáhají žena s dcerkou.
Ondrovi na lůžku psychicky nejvíc pomáhají žena s dcerkou. (Foto archiv rodiny)

Jediná vteřina nepozornosti a život mladé rodiny ze Zlína se převrátil naruby. Ondřej Kusl (31), táta Sárinky (2 a půl), skončil s autem pod vlakem. Přestože byl jednou nohou v nebi, jako správný skaut si život vybojoval a s osudem se pere dál.

Děsivá událost se skautovi s přezdívkou Hobit stala loni v září. Zřejmě v zamyšlení vjel na železniční přejezd bez závor, i když signalizace fungovala. „Bylo to hrozné. Utrpěl mnohačetné zlomeniny, těžká zranění hlavy a plic. Byl uveden do umělého spánku. Lékaři nám nedávali téměř žádnou naději,“ vzpomíná jeho manželka Aneta (34).

Nereagoval

Ondra se nevzdal a pustil se do boje. Přečkal nejkritičtější hodiny, dny. Ocitl se ale v tzv. bdělém kómatu. „Nereagoval na podněty okolí a byl téměř nehybný. Koncem roku však začal částečně reagovat a v lednu jsem si ho vzala do domácího ošetřování,“ pokračuje Aneta, podle níž přítomnost nejbližších Hobitovi v uzdravování pomáhá. Dokázal už mnohé. „Od začátku na Sárinku reagoval pozitivně. Ona mu vypráví, ukazuje časopisy, a tím mu také pomáhá,“ přiblížila Aneta s tím, že vše se zdá být na dobré cestě. „Vnímá nás, řekne naše jména, pravou rukou i nohou hýbá. Zamává, něco si s ní podá,“ vypočítává manželka.

Pomoc 18. oddílu

Protože Odra vyrůstal ve skautském 18. oddílu Zlín, pomoci se chopili právě tito skauti. Pro Ondru uspořádali sbírku. „Na portálu Donio.cz je pod heslem Ondra na nohy. I když měl náročné zaměstnání, stále do oddílu chodíval a loni v létě vařil na táboře. Je to výborný kuchař a gurmet. Podílel se i na vedení oddílu. Všichni věříme, že se z toho dostane,“ řekl Aha! skaut Aleš Jaroš (37) s přezdívkou RAF.

Milion na léčbu

Mladou rodinu stojí třítýdenní cyklus rehabilitace v domácím prostředí 54 tisíc. „Abychom dosáhli kvalitních výsledků, tedy pohyblivosti končetin, posílení trupu, nácvik a přesun na vozík, potřebuje alespoň 12 měsíců,“ říká choť Aneta. „Byli bychom moc rádi, kdyby byl schopen převozů na kliniku. Tam by cvičil v tzv. kleci sed, klek, stoj, chůzi s využitím robotů Lokomat. A to stojí více než milion korun,“ konstatovala Aneta.

Dělá pokroky

Manželka Aneta si uvědomuje, že domácí péče nemůže nahradit tu odbornou. „Ondra absolvuje třetí kolo intenzivní rehabilitace. Tu zajišťuje klinika Axon, dochází za ním terapeut. Manžel dělá pokroky a je zřejmé, že má potenciál posouvat se dál. Podle primářky by se mohl do roka postavit na nohy.“

Přečtěte si
-bello-
24. 5. 2021 • 23:40

Zajímá mě, jak dopadl srojvedoucí a ten vlak a kdo zaplatil škody jemu a kdo vlak.
To není nepozornost, to je hazard a risk .Tu signalizaci nemůžeš nevidět.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.