Zrak jí vrátila až unikátní operace | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zrak jí vrátila až unikátní operace

Studentka Lucie vidí zase svět barevně.
Studentka Lucie vidí zase svět barevně. (Foto Gemini)

Obrovský důvod k radosti má studentka Lucie (20) ze Znojemska. Letos zcela oslepla. Zrak jí vrátil náročnou operací primář zlínské kliniky Gemini Pavel Stodůlka.

Lucie řadu let viděla jen na pravé oko. Před dvěma lety se ale začalo zhoršovat. „Hůř jsem se orientovala v prostoru, pak viděla jen barvy, obrysy a rozlišovala mezi světlem a tmou. A letos byl konec. Dostala jsem infekci rohovky. Mnoho lékařů se obávalo provést mi operaci,“ konstatovala studentka Masarykovy univerzity v Brně. Primář Pavel Stodůlka to nevzdal. „Odstranili jsme neprůhlednou rohovku, transplantovali dočasně silikonovou a přes ni jsme laserem odstranili šedý zákal. Tímto způsobem to byl první zákrok na světě,“ uvedl. Poté byla dívce transplantována rohovka z tkáňové banky. „Radostí jsem málem omdlela. Zase vidím a za týden jsem už jezdila i na kole,“ řekla nadšeně Lucie.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.