Největší plastická Morava: 90 let starý obrovský unikát ve Velkých Opatovicích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Největší plastická Morava: 90 let starý obrovský unikát ve Velkých Opatovicích

Obří exponát mapy našel místo v aule, kde měl být původně sál kulturního domu.
Obří exponát mapy našel místo v aule, kde měl být původně sál kulturního domu. (Foto pro Aha! – Jiří Kacetl, JMK)

Ve Velkých Opatovicích se ukrývá opomíjený a trochu tajemný klenot. Největší plastická mapa Moravy! Obří dílo velké jako čtvrtina házenkářského hřiště je staré 90 let a do detailu propracované.

„Jde o nesmírně pozoruhodný mapový poklad, jehož základem je takzvané třetí františko-josefské vojenské mapování z let 1869 až 1885. Měřítko je úctyhodných 1:25 000,“ prozradil Aha! znojemský historik Jiří Kacetl.

Nevešla se

Výsledkem mnohaleté titěrné práce kartografů dokončené na začátku 30. let minulého století lety je mapa, která měří 18 metrů na délku a 12 na šířku. To odpovídá čtvrtině házenkářského hřiště! „Mapa je tak rozlehlá, že když se k ní postavíte, máte pocit, jako byste letěli ve výšce deseti kilometrů nad Moravou,“ popsal Kacetl. Nedávno restaurovaný unikát, největší atrakce Moravského kartografického centra ve Velkých Opatovicích, je natolik rozměrný, že dlouho nebylo možné jej nikde vystavit. Před 20 lety, kdy mapu krátce ukázali veřejnosti v Boskovicích, zabrala půl sálu sokolovny. Historici ji chtěli vystavit také na zámku v Kunštátu, tam se ale celá nevešla. Vzniklo proto kvůli ní zvláštní muzeum.

Víte že...

...na výšku autoři mapy pracovali s měřítkem 1:10 000, hory jsou proto výraznější než v reálu?

Tajemné dílo

Mapa je vytvořena pracnou technologií vyřezávání tenkých překližkových destiček podle topografických vrstevnic. Jako autor je na ní podepsán architekt Kepka. V 50. letech ji objevili náhodou rozebranou ve sklepě brněnského muzea, pak ji skladovali na půdě zámku v Kunštátu.

Skládá se ze 77 dílů

Mapa historických zemí Moravy a Slezska se skládá ze 77 dílů. Jsou různě veliké i těžké. Některé mají jen dva decimetry, jiné kolem metru. Díly váží od tří do 50 kilogramů. Podle archivářů má mapa nevyčíslitelnou hodnotu, žádné podobné dílo v Česku neexistuje.

Přestavěli kvůli ní zámek

Kvůli mapě vzniklo ve Velkých Opatovicích Moravské kartografické muzeum. A to přestavěním barokního křídla zámku, které v roce 1973 vyhořelo. Obří exponát našel místo v aule, kde měl být původně sál kulturního domu.

Pomůcka pro územní plánování

Badatelé až nedávno zjistili, že mapa vznikla jako pomůcka pro územní plánování mezi světovými válkami. Za jejím vznikem stál Zemský studijní a plánovací ústav moravskoslezský v Brně. Vojenské mapy si tvůrci vybrali jako předlohu proto, že byly naprosto přesné. Svému účelu sloužila mapa do roku 1949.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.