Unikátní model hrobu v Radomyšli: Vampýrka Radka se vrátila domů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní model hrobu v Radomyšli: Vampýrka Radka se vrátila domů!

Kostra čeká na finální nástřik. Právě docílení věrohodné barevnosti hlíny a jejího působení na kosti během 800 let bylo pro modeláře největším oříškem.
Kostra čeká na finální nástřik. Právě docílení věrohodné barevnosti hlíny a jejího působení na kosti během 800 let bylo pro modeláře největším oříškem.  (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Pavel Böhm)

Je jedinou vampýrkou v Česku, kterou můžete spatřit na vlastní oči. Věrný model hrobu i se zohavenou kostrou vytvořil podle nákresu archeologů modelář Pavel Böhm.

Když v 60. letech minulého století bagrovali dělníci centrum Radomyšle, odkryli obří pohřebiště. Mezi stovkami hrobů byly i zohavené kostry v pokřivené poloze. Měly proraženou lebku, vylomenou čelist, useknuté končetiny a v hrudníku stopy po kůlu. Podle starého pohanského zvyku byly hroby těchto domnělých vampýrů navíc zatíženy ještě obřími kameny, aby byl mrtvým znemožněn návrat do světa živých.

Vysála manžely?

Vampýrka bude poprvé k vidění příští víkend při otevření nově zřízeného muzea v barokním špýcharu. „Nic takového jinde není. Může jít o dívku, která si podle místní středověké pověsti vzala vojáka Zorana z Radomyslova pluku, ten ale za záhadných okolností po svatbě zemřel. Stejný osud postihl i jeho bratra, který se s vdovou oženil. Lidé si to spojili, podle nich z mužů vysála krev,“ řekl starosta Radomyšle Luboš Peterka.

Výuková kostra

Kopii jednoho z těchto hrobů nechal vyrobit městys Radomyšl. Modelář Pavel Böhm, který s vampýrkou strávil v dílně měsíc, ji na počest jihočeské obce pojmenoval Radka z Radomyšle. „Základem byla běžně dostupná výuková mužská kostra. Některé části jsem odlil znova, aby odpovídala realitě, tedy kostem mladé ženy. Nové jsou i zuby. Také zranění odpovídají skutečnosti,“ řekl modelá, který se zaměřuje na přesné historické modely pro muzea v celém Česku.

Kůl chybí

Jen dřevěný kůl, který podle rozbitých žeber měla zaražený v hrudníku, modelář nedělal. „Během doby se rozpadl na prach. Největší problém byl s co nejvěrnější barevností. Zkoumal jsem s odborníky i odstíny hlíny a její působení na kosti, aby vše bylo k nerozeznání od skutečnosti,“ řekl Aha! Böhm. Mladičká vampýrka nyní spočinula v Radomyšli, kde ve 12. století neslavně skončila.

Záhada stará 800 let

Co se před více než 800 lety v Radomyšli na Strakonicku odehrálo, se už zjistit nedá. „Hodně vampýrských hrobů je v Rumunsku. V Česku se objevují jen na některých místech a spíš ojediněle,“ uvedl Pavel Böhm. Podle některých odborníků byly vampýrky ve své neslavné smrti předchůdkyněmi čarodějnic, které se u nás ve středověku upalovaly. Stačila tělesná odlišnost a nešťastnici to stálo život...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.