Největší model železnice v Česku: Jezdí tu 50 vláčků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší model železnice v Česku: Jezdí tu 50 vláčků!

Lumír Buchvaldek v roli průvodčího.
Lumír Buchvaldek v roli průvodčího. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Unikátní železniční kolejiště vzniká pod rukama modelářů ze Lhoty na Opavsku. Za rok jejich model nabobtnal do takových rozměrů, že ho museli přestěhovat do větších prostor v Opavě, a v domovské Lhotě mu hodlají dokonce postavit halu!

„Naše kolejiště je největší v Moravskoslezském kraji. A co do délky tratí je na klubové úrovni největší v republice. Koleje mají délku přes kilometr, ovládací dráty mají zhruba šest kilometrů,“ řekl Aha! Jakub Javorek (28), vedoucí modelářského klubu. Kolejiště je stále »ve výrobě« a pracuje na něm deset členů klubu. „Jsou za námi stovky, možná i tisíce hodin práce,“ řekl Javorek. Každý ze členů odvádí svůj díl. „Já dělám stromky a elektroinstalaci,“ podotkl například »stařešina« klubu Lumír Buchvaldek (61).

Práce na 10 let

Domovské prostory klubu ve Lhotě už pro železnici zdaleka nestačily, a tak ji členové přestěhovali do jedné prázdné opavské haly. Zabrala zde plochu přes 75 metrů čtverečních, roztažena je do dvou místností, vlaky mezi nimi projíždějí tunelem ve zdi. Opavský »azyl« bude dlouhý, ale dočasný. „Chceme tu zůstat asi pět let a pak se pustit do stavby vlastní haly ve Lhotě,“ plánuje Jakub Javorek s tím, že vše bude dokončeno nejdříve za 10 let. „Cíl je ale jasný, přestěhovat se do svého,“ usmál se na závěr šéf.

UFO na louce

Kolem tratí jsou již částečně k vidění i vychytané krajinářské libůstky s milými drobnostmi jako život v zahrádkářské kolonii, koupající se lidé v jezeře u skály, dětský tábor a podobně. Chystají se i vtípky – třeba čurající pán či UFO přistávající na louce.

Víte, že...

...celý provoz vláčků na modelu je řízen přes počítačový program? ...na tratě modelu se vejde najednou 50 vlakových souprav?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.