Nápad kantorky Petry Figerové: Nasbírala pět tisíc propisek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Nápad kantorky Petry Figerové: Nasbírala pět tisíc propisek!

Najdou se i designově zajímavé kousky – třeba ve tvaru tuby nebo autíčka.
Najdou se i designově zajímavé kousky – třeba ve tvaru tuby nebo autíčka. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, ara)

Základní škola Komenského v Trutnově by klidně mohla být otevřena i o prázdninách. A to proto, že by plnila funkci jakéhosi miniaturního muzea – právě tady totiž najdete nevšední sbírku propisek, které nashromáždila místní kantorka Petra Figerová (43).

Vypsané propisky se na ZŠ Komenského nevyhazují. Putují do vystavené kolekce, do níž pedagožka učící první stupeň nedávno uložila kousek č. 5000!

Bylo jí jich líto

„Sbírka začala vznikat v roce 2006. Tím, že jsem učitelka, se mi hromadily propisky, které mi bylo líto vyhodit, protože některé vypadaly zajímavě. Měla jsem je v krabicích, pak jsem se domluvila se školou, že by se tu mohly vystavit. Vznikly a nyní propisky zaplňují už tři zdi chodby,“ řekla Petra, která ve školství pracuje 20 let.

Každá je unikát

Sama Petra nashromáždila asi 500 propisek, další začaly nosit děti. A zapojili se i rodiče, kolegové učitelé a známí. Podmínkou zařazení propisovací tužky do sbírky přitom od začátku bylo, aby se v ní neopakovaly stejné kusy. „Nechceme jít na rekordy, protože bychom neměli propisky kam dávat. Takže do kolekce dáváme už jen ty nejzajímavější. Děláme to hlavně pro radost a zpestření školního prostoru,“ uzavřela učitelka.

Modrých je nejvíc

Školní sbírku tvoří propisky různého stáří, z mnoha koutků světa a jsou v ní ty obyčejnější i zajímavě vytvarované. Třeba do podoby autíčka, injekce či hřebíku. Pocházejí od různých výrobců, firem, měst, politických stran a organizací, přičemž ve sbírce převládají propisky modré barvy. „Naopak nejméně je fialových a růžových,“ doplnila Figerová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.