Sběratel má přes 5,5 tisíce druhů kaktusů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Sběratel má přes 5,5 tisíce druhů kaktusů

Otakar Potyka měří 182 centimetrů, jeho nejvyšší kaktusy mají před dva a půl metru.
Otakar Potyka měří 182 centimetrů, jeho nejvyšší kaktusy mají před dva a půl metru. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Skleníky napěchované kaktusy, sukulenty i jinými exotickými rostlinami. Tak to vypadá u domu nadšeného sběratele a milovníka přírody Otakara Potyky (54) z Orlové-Lutyně.

Ke kaktusům jej přivedl tatínek. „Začínali jsme v malém skleníčku, pak jsme přistavěli větší nad garáží a sbírka se nám pořád rozrůstala. Začali k nám jezdit kolegové kaktusáři, chodili známí,“ vzpomíná Otakar Potyka.

Botanická zahrada

Nyní už má na pozemku skleníků několik. A ve všech jsou květináče plné rostlin všemožných barev, tvarů i velikostí z rozličných krajin. „Byly vždy mým velkým koníčkem, ještě když jsem býval profesionálním hasičem,“ líčí. Když služby kvůli zdravotnímu stavu nechal, chtěl se takříkajíc zařídit pro sebe. Pěstovat, množit, pečovat o rostliny, provázet svými skleníky exkurze... A i prodávat, aby měl na provoz soukromé botanické zahrady. „Zřídím zoopark a hřiště pro děti, aby tu měly ještě více zábavy. Pro školní exkurze popíšu exponáty, přidám i veškeré zajímavosti,“ plánuje nadšeně. Kaktusům se věnuje každý den celý rok. Jak sám říká, bez lásky k nim a k přírodě by to dělat nešlo.

Vždy nějaký kvete

Podle Otakara Potyky kvetou některé kaktusy jen jednou ročně, další ale třeba i třikrát za rok. Také kvetou v různých ročních obdobích, takže při jeho rozsáhlé sbírce je vždy nějaký v rozpuku.

Skleníky po celé zahradě

Sbírka Otakara Potyky, kterou zakládal jeho otec Emil už před 60 lety, čítá přes 5,5 tisíce druhů rostlin na ploše 650 m². „Většinu jsme si vypěstovali sami ze semen od českých kaktusářů, renomovaných zahraničních firem i z původních nalezišť,“ řekl Potyka, jehož botanická zahrada nabízí jako bonus prodej kaktusů coby suvenýrů za příznivé ceny.

Hodina a čtvrt

Máte-li zájem prohlédnout si obdivuhodnou sbírku pana Potyky, je nejlepší se s ním předem dohodnout. Skleníky má v ulici 17. listopadu 1382 v Orlové-Lutyni, vstupné je spíše symbolické: dospělí 50 korun a děti 20 korun. Školní výpravy a handicapovaní mají slevu 25 %.

Co všechno má ve sklenících

* Kaktusy: Sclerocactusy, Turbinicarpusy, Uebelmannie, Ariocarpusy, Lophophory, Gymnocalycia a další. * Sukulenty: Pachypodia, Euforbie, Ficusy, Adenie, Cycasy a další.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.