Dobříň zaplavují poslové jara! Háj pokryl bílý koberec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dobříň zaplavují poslové jara! Háj pokryl bílý koberec

U člověka mohou při požití způsobit průjmy, bolesti břicha a zvracení.
U člověka mohou při požití způsobit průjmy, bolesti břicha a zvracení. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Bílé květy sněženek pokryly Dobříňský háj u Roudnice nad Labem. Každoročně se tu objevují počátkem jara jako předzvěst toho, že už se zima skutečně chýlí ke svému konci.

Jen pár desítek metrů od Dobříně na Litoměřicku se v lese na levém břehu Labe ukrývá poklad. Nejde ale o žádné zlato nebo drahé kameny, ale o několik tisíc sněženek, které tu pravidelně na začátku března rozkvétají. „Je to neuvěřitelná podívaná, když se poupata otevřou, vypadá zem mezi starými stromy jako bílý koberec,“ popsala div přírody místostarostka Dobříně Romana Staňová. Nezvyklý výskyt sněhobílých poslů jara byl proto v roce 2011 vyhlášen přírodní památkou. „Míří sem každý rok stovky turistů, kteří si to zde fotí. Trhat ale sněženky nesmí. Na to dohlíží ochránci přírody,“ sdělila starostka Dobříně Šárka Mrázková.

Pokuta za květinu

Lidem, kteří by si přece jen chtěli nějakou tu sněženku utrhnout a odnést si ji domů do vázy, hrozí nemalá pokuta. „Fyzickým osobám může udělit správní úřad až dvacetitisícovou pokutu, právnické osoby by mohly zaplatit až dva miliony,“ doplnil mluvčí radnice v Roudnici nad Labem Jan Vancl. Letos si ale sněženkovou záplavu kvůli vládním omezením musí přespolní nechat ujít.

Vystřídá je dymnivka a sasanka

Krásu Dobříňského háje lze obdivovat i poté, co sněženky odkvetou. „Vystřídají je různobarevná kvítka dymnivky duté, sasanky pryskyřníkovité či pižmovky mošusové. Les je navíc bohatý na stoleté duby,“ popisuje místostarostka.

Jak bude?

  • Dnes: oblačno až zataženo, den 2 až 6 °C.
  • Zítra: oblačno, ráno místy sníh, později déšť, noc –6 až 0°C, den 6 až 10 °C.
  • Pátek: zataženo, déšť nebo přeháňky, noc 1 až 5 °C, den 7 až 11 °C.
  • Sobota: oblačno, přeháňky, na horách sněhové, noc 1 až 5 °C, den 6 až 10 °C.
  • Neděle: zataženo, místy déšť, noc 0 až 4 °C, den 6 až 10 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.