Vyzkoušejte moc pampelišek: Připravte si čaj, kávu či »med« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vyzkoušejte moc pampelišek: Připravte si čaj, kávu či »med«

Pampeliška patří mezi jarní byliny.
Pampeliška patří mezi jarní byliny. (istock.com)

Na hýčkaném trávníku a vymazlených záhoncích jde o nechtěný plevel. Ale jak napovídá její druhové jméno – pampeliška lékařská je výborná léčivá bylina! A pochutnat si můžete nejen na jejích květech, ale i na listech či kořenu.

O tom, že pampeliška lékařská je léčivá bylina, svědčí i její latinský název »taraxacum officinale«. »Taraxa« znamená onemocnění a »acos« je lék. Český pojem pampeliška je odvozován ze slova »pléška«. Když se totiž z odkvetlé pampelišky sfoukne chmýří, zůstane na stonku lysá hlavička připomínající mnišskou tonzuru.

Lepší než listová zelenina

Rostlina je kromě vitaminů A, B, C a D výborným zdrojem betakarotenu, draslíku, vápníku, železa, fosforu či hořčíku. Dokonce obsahem zmíněných vitaminů a minerálních látek konkuruje zelené listové zelenině. Dále má pampeliška příznivé účinky na trávicí systém, osvědčuje se při cukrovce a pomáhá při chronické únavě, nemocech kostí a chrupavek či při zánětech močového ústrojí. Také napomáhá odstranit škodliviny z těla a nadbytečnou vodu.

Všestranné využití

Z mladých listů pampelišky můžete připravit jarní salát s vysokým obsahem »céčka«. Pražené kořeny se zase používají jako náhražka kávy. Z květů se připravuje pampeliškové víno nebo med.

Přečtěte si
Josef124
8. 9. 2023 • 21:45

Mně teda nikdy nenapadlo, že bych snědla pampelišku. Nebojím se, že by byla jedovatá, ale spíš mě odrazuje ta její hořká chuť. Není to tak úplně to, co by mě lákalo. Na kávě jsem poměrně závislý a vím, že to není úplně dobré, tak už si začínám hledat nějaké náhražky a docela mě zaujal kratom z http­s://ww­w.gr­eenher­bs.cz/ . Máte s ním někdo zkušenost?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.