Vyzkoušejte moc pampelišek: Připravte si čaj, kávu či »med«
Na hýčkaném trávníku a vymazlených záhoncích jde o nechtěný plevel. Ale jak napovídá její druhové jméno – pampeliška lékařská je výborná léčivá bylina! A pochutnat si můžete nejen na jejích květech, ale i na listech či kořenu.
O tom, že pampeliška lékařská je léčivá bylina, svědčí i její latinský název »taraxacum officinale«. »Taraxa« znamená onemocnění a »acos« je lék. Český pojem pampeliška je odvozován ze slova »pléška«. Když se totiž z odkvetlé pampelišky sfoukne chmýří, zůstane na stonku lysá hlavička připomínající mnišskou tonzuru.
Lepší než listová zelenina
Rostlina je kromě vitaminů A, B, C a D výborným zdrojem betakarotenu, draslíku, vápníku, železa, fosforu či hořčíku. Dokonce obsahem zmíněných vitaminů a minerálních látek konkuruje zelené listové zelenině. Dále má pampeliška příznivé účinky na trávicí systém, osvědčuje se při cukrovce a pomáhá při chronické únavě, nemocech kostí a chrupavek či při zánětech močového ústrojí. Také napomáhá odstranit škodliviny z těla a nadbytečnou vodu.
Všestranné využití
Z mladých listů pampelišky můžete připravit jarní salát s vysokým obsahem »céčka«. Pražené kořeny se zase používají jako náhražka kávy. Z květů se připravuje pampeliškové víno nebo med.