Kvete šalvěj z vyplavených semínek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kvete šalvěj z vyplavených semínek!

Šalvěj hispánská na náplavech řeky Kněžné v Rychnově nad Kněžnou. Vyrostla díky konzumentům chia semínek.
Šalvěj hispánská na náplavech řeky Kněžné v Rychnově nad Kněžnou. Vyrostla díky konzumentům chia semínek. (Foto Muzeum a galerie Orlických hor, zdroj wiki)

Exotická šalvěj hispánská se stává českou květenou! Je to díky konzumentům jejích chia semínek. Stává se, že putují do přírody kvůli úniku odpadních vod při povodni a vyklíčí.

Nepůvodní druh subtropické šalvěje hispánské byl u nás poprvé spatřen v roce 2013 na břehu Vltavy v Praze. Prvními nálezy se nyní pochlubily i východní Čechy. Rostlinu, která je běžná například v Mexiku, objevil botanik rychnovského muzea Jan Doležal přímo ve městě na náplavech řeky Kněžné. Cílený průzkum pak potvrdil její výskyt i na břehu Labe v Pardubicích.

Semínka mohou vyklíčit

Jak je možné, že i bez péče vyroste celá rostlinka? „Prodávaná chia semínka, v posledních letech populární ve zdravé výživě, jsou většinou tepelně neopracovaná, a tedy i plně klíčivá,“ vysvětlil botanik.

Pochází ze Střední Ameriky

Šalvěj hispánská je bylina z čeledi hluchavkovitých pocházející z horských oblastí Střední Ameriky. Je pěstována pro jedlá semínka zvaná chia. Je to jednoletá rostlina vysoká přes jeden metr, s bílými nebo fialovými květy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.