Nová expozice v plzeňské zoo: Svět sucha a pouští! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nová expozice v plzeňské zoo: Svět sucha a pouští!

Mezi rostlinami se ve skleníku pohybují plazi z Madagaskaru a Karibiku.
Mezi rostlinami se ve skleníku pohybují plazi z Madagaskaru a Karibiku. (Foto Zoo Plzeň, Kateřina Misíková)

Nová expozice Svět sucha a pouští byla otevřena v plzeňské zoo. Ve velkém skleníku jsou k vidění nejohroženější druhy rostlin i nejmenší suchozemská želva na světě.

Vystavené vzácné rostliny pocházejí z méně známých míst na zeměkouli. „Jsou z Chathamových ostrovů, Tříkrálových ostrovů u Nového Zélandu, z Ostrovů Svatého Pavla v Indickém oceánu či z Ostrovů Juana Fernandéze v Tichém oceánu. Právě odsud jsou některé z nejohroženějších rostlin na zemi,“ řekl vedoucí botanického oddělení zoo Tomáš Peš. Návštěvníci skleníku mohou obdivovat i flóru nejsuššího světadílu Austrálie i sukulenty z Kapska v jižní Africe a Sahary. Mezi rostlinami se pohybují plazi ze západního Masdagaskaru či Karibiku. K vidění jsou tu nejmenší suchozemská želva na světě i vzácný sklípkan z ostrova Sokotra.

Veký skleník
Expozice je umístěna ve velkém skleníku. Ten se začal stavět svépomocí od poloviny 80. let 20. století. Otevřen byl v roce 1993 a dlouhé roky hostil hlavně sukulenty. Do otevření Mediterranea v roce 2014 a Filipínské expozice s motýly o čtyři roky později byl jediným přístupným skleníkem v areálu zahrady.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.