V ústecké zoo se narodilo mládě osla: Na nožky natáhlo zebří ponožky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

V ústecké zoo se narodilo mládě osla: Na nožky natáhlo zebří ponožky

Osel somálský vypadá, jako by mu půjčila ponožky zebra.
Osel somálský vypadá, jako by mu půjčila ponožky zebra. (Foto Zoo Ústí nad Labem)

Mládě osla somálského přišlo před několika dny na svět v ústecké zoo. Zaujme hned na první pohled. Svými pozoruhodnými »ponožkami«. Jako by je oslímu klukovi půjčila kamarádka zebra.

„Právě pruhované končetiny jsou typickým znakem divokých oslů. Zároveň jsou nezapomenutelní díky svojí velikosti. V kohoutku měří až půl druhého metru,“ přiblížil Aha! mluvčí zoo Matěj Kynšt. Hřebeček zatím nemá jméno, narodil se ale patnáctileté klisně Maye a samci Passionovi, který přišel zplodit potomka ze zoo v Liberci. „Na výsledek jejich spojení jsme museli počkat více než rok, což je doba březosti u těchto lichokopytníků,“ vysvětlil Kynšt. Mládě je tak v pořadí už 29. oslíkem, který se v Ústí od roku 1992 narodil.

„Tímto odchovem jsme se zařadili na první místo v České republice. Stádo aktuálně čítající tři samice a letošní mládě návštěvníci naleznou po celý rok v expozici sousedící s výběhem zeber Hartmannové,“ doplnil zoolog Pavel Král.

Rychle vymírá
Osel somálský patří mezi nejohroženější druhy velkých savců, jejich počty ve volné přírodě nepřevyšují šest set jedinců. V chovných zařízeních je nyní chováno kolem dvou set padesáti zvířat. Největší nebezpečí představuje lov, ztráta přirozeného prostředí a genetická degenerace v důsledku křížení s oslem domácím.

Přečtěte si
-bello-
4. 10. 2020 • 15:51

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.