Největší hlodavci světa v Zoo Plzeň: Narodil se pán trávy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší hlodavci světa v Zoo Plzeň: Narodil se pán trávy

Na tuto malou kapybaru čekala plzeňská zoo 12 let.
Na tuto malou kapybaru čekala plzeňská zoo 12 let. (Zoo Plzeň/Kateřina Misíková)

Velkou radost udělali chovatelům v plzeňské zoo největší hlodavci světa. Kapybary, jihoamerickými indiány zvané páni trávy, přivedly na svět potomka.

Zatím je to roztomilá chlupatá kulička. V dospělosti ale bude vážit až 80 kilogramů a na délku hravě zvládne metr. S rodiči, kterým jsou dva roky, a s dvěma tetami si bude lebedit ve velkém travnatém výběhu. „Kapybary se v něm mohou celý den pást. K dispozici mají také dva bazény. Vnitřní, který využívají i v zimě, a velký venkovní,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Obří hlodavci si smlsnou nejen na trávě, ale také na senu či granulích a kořenové zelenině. Poslední úspěšně odchovaná mláďata přišla v Plzni na svět v roce 2008. V zahradě věří, že malá kapybara nezůstane dlouho sama. „Máme tři samice, tak doufáme, že se letos dočkáme dalších mláďat,“ dodal Vobruba.

Víte, že…

...kapybary mají plovací blány mezi prsty a dříve se jim říkalo plavouni? ...žijí v rodinných skupinách s dominantním samcem a samicemi s mláďaty?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.