Leguáni chutní v Zoo Praha: Ochutnávají hrozny
Vínečko rudé... Leguáni v Zoo Praha milují sladké červené. Ještěři si v těchto dnech pochutnávají zejména na odrůdě Souvignier Gris z místní bio vinice.
Když leguáni chutní Palačinka, Čokoláda a Bramborák spatří vrchní chovatelku Natašu Velenskou s hrozny, hned se k ní hrnou. Stejně tak lákavé kuličky uvedou do pohybu i leguány kubánské, seniory Pepína a Bezprstou. „Hroznové víno dostávají jen sezonně. I po roce si ale dobře pamatují, že je to dobrota,“ říká Velenská.
Leguáni chutní v Zoo Praha
To, že dávají přednost červenému, není náhoda. „Býložraví plazi reagují na vše od žluté přes oranžovou až po červenou, protože v přírodě se tak projevuje většina zralých plodů nebo květů,“ vysvětluje Velenská. Vůči bílému vínu se staví leguáni vlažněji. Barvou jim totiž připomíná spíše zelenou trávu, které je všude dost, a za gurmánskou lahůdku je tudíž na první pohled nepovažují. Jakmile se ale jeden zakousne, barva nebarva, jdou po hroznech i ostatní.
Réva pro zvířátka
Vinnou révu pěstují zahradníci Zoo Praha na svahu nad ptačím Rákosovým pavilonem. Vysazené odrůdy jsou odolné vůči houbovým chorobám, a nepotřebují tedy chemické ošetření.