Mladý vinař Ondřej (22): Panenská úroda přinesla stříbro | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Mladý vinař Ondřej (22): Panenská úroda přinesla stříbro

Nadšený vinař ukazuje, že zatím letošní hrozny ukazují na dobrou úrodu.
Nadšený vinař ukazuje, že zatím letošní hrozny ukazují na dobrou úrodu. ( Foto Aha! – Slávka Červená)

Skvělá zpráva přišla do Boršic na Uherskohradišťsku až z ameriského New Yorku. Víno mladého vinaře Ondřeje Gottwalda (22) tam zabodovalo mezi tisíci jinými vzorky. Zajímavostí je, že bylo vyrobeno z první úrody nově vysázené vinice.

„Je to pro nás úspěch a známka toho, že to děláme dobře. Dvě stříbrbé jsme dostali za Neuburské 2020 a Hibernal stejného ročníku. V jeho případě šlo o první, panenskou sklizeň,“ pochlubil se Ondřej Gottwald. Je nejmladší z rodiny vinařů, která tam má tradici již od roku 1885. „Máme to vše doloženo. Tady měli lidé vždy vinohrad pro radost i pro malý přivýdělek. Vinařem byl praděda, děda, je jím můj otec a teď jsem otěže převzal já. Brácha Petr se stará o obchod,“ řekl absolvent Střední vinařské školy ve Valticích. „První vína jsem dělal společně s dědou a taťkou. Ročníky 2019 a 2020 byly moje první ostré a hned se mi zadařilo. Příští rok musí být zlato,“ smál se. Gottwaldovi obhospodařují tři hektary vinic. Na většině pěstují odrůdy bílých vín.

Je to dřina

„Mám radost, že mám pokračovatele v synovi i vnucích. Mnoho mladých už to dělat nechce. Je to dřina. Stroje jsou sice velkým pomocníkem, ale ruční práci, bez které to nejde, nenahradí. A mě zase ta práce nejvíc baví. Ten klid ve vinici, a když kvete, ta vůně,“ řekl nejstarší z rodiny Josef Gottwald (73).

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.