Rádce Aha! Kam s podzimní úrodou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Rádce Aha! Kam s podzimní úrodou?

Sklizeň švestek.
Sklizeň švestek. (iStock)

Nadělila vám letos zahrada úrodu, kterou nestačíte zpracovat? Zkuste tipy starých zahradníků, jak se o své výpěstky postarat, aby vydržely co nejdéle. 

Skladujte je zvlášť

Zelenina a ovoce nepatří k sobě. Ovoce by mohlo nepříjemně načichnout a zelenina zase začít kvasit. Kupříkladu jablka uvolňují etylen, který urychluje zrání ostatních plodin.

Ideální je sklep

Ideální teplota pro dlouhodobé skladování většiny podzimní úrody je okolo 1 až 4 °C se vzdušnou vlhkostí okolo 85 %. To odpovídá dobrému sklepu nebo spodnímu šuplíku v ledničce. Nikdy ale úroda nesmí zmrznout. Sklep před uložením plodin dobře vyvětrejte, odstraňte všechny staré, plesnivé zbytky z minulých úrod a stěny vymalujte vápnem s modrou skalicí. To zabrání vzniku plísní.

Sušení

Mezi nejoblíbenější plody k sušení patří rajčata, papriky či mrkev. Skvělé jsou i jablečné křížaly, které můžete používat jako zdravou alternativu chipsů. Dříve se na knedlíky, kaše a pečivo hojně využíval i prášek z drcených sušených hrušek, takzvaná pracharanda.

Pozor! Tyhle nesnáší chlad

To, že do ledničky ani sklepa nepatří úroda rajčat, asi nemusíme připomínat. Chlad a vlhko ale výrazně škodí i některému podzimnímu ovoci. Třeba nektarinky či blumy přijdou v takovém prostředí o chuť.

Brambory

Ideální je pro ně teplota 4 – 5 °C, krátkodobě i do 8 °C. V teplejším prostředí by ovšem začaly klíčit. Pozor i na příliš nízkou teplotu, kvůli které by zesládly. Důležitá je pro ně i tma. Odborníci radí ještě před uložením do sklepa nechat brambory na dva týdny v temném prostředí s teplotou okolo 15 °C takzvaně vydýchat. Zpevní se jim prý slupka a vydrží déle. Čerstvou chuť pomohou udržet i kousky dřevěného uhlí.

Jablka

Ve sklepě se budou mít královsky. Dávejte si ale pozor na poškozené nebo nahnilé plody, aby se vám od nich nepokazily i všechny ostatní. Skladovat jablka můžete v přepravkách, ideálně v jedné vrstvě, abyste měli případné kažení plodů pod kontrolou. Ukládat by se měla stopkou nahoru. Chuti a vůni neprospívá blízkost brambor, cibule, česneku, červené řepy nebo celeru, jejichž aroma snadno přejímají.

Zelenina

Mrkev, celer či petržel dejte do bedýnek a prosypte jednotlivé řady vlhkým pískem či suchou rašelinou. Jednotlivé kusy se nemají dotýkat. Na písek můžete ukládat i košťálovou zeleninu: kapustu nebo zelí.

Cibule a česnek

Cibuli a česnek svažte do svazků a zavěste na dobře větrané a suché místo. U nich hrozí především plíseň a hniloba.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.