Hrozny sklízejí vinaři i kombajnem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Hrozny sklízejí vinaři i kombajnem!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Hynek Zdeněk)

Na jižní Moravě začala hlavní část vinobraní. Ve vinicích jsou stovky brigádníků. Jejich počty ale nestačí. Velké vinařské společnosti sklízejí proto hrozny i speciálním kombajnem.

„Ten je velmi efektivní. Dokáže pracovat bez ohledu na počasí a přitom rychleji než lidé. Za den jsme s ním sklidili 40 tun hroznů. Dvacet brigádníků na to potřebuje několik dnů,“ uvedl vedoucí vinic Víno Blatel z Blatnice pod Svatým Antonínkem Jan Grabec. Stroj má ale i nevýhody. Jednak je to vysoká pořizovací cena kolem deseti milionů a taky možnost využití. „Můžeme je použít jen v novějších vinicích. Staré nebyly na ně stavěné, zničily by tam sloupy,“ vysvětlil Jan Grabec. Vinaři na Slovácku nyní sklízejí hlavně odrůdu Müller Thurgau. „Společně s Muškátem moravským ho sklízíme v Bzenci a Sedlci,“ řekl vinohradnický manažer BOHEMIA SEKT Josef Svoboda. „My sklízíme zatím jen Müller Thurgau,“ dodal za Blatel Jan Grabec.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.