Senior (72) bojující s rakovinou chtěl posílit imunitu: Otrávil se kyanidem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Senior (72) bojující s rakovinou chtěl posílit imunitu: Otrávil se kyanidem!

Senior dostal jen rukou psaný papírek, jak má prášek užívat.
Senior dostal jen rukou psaný papírek, jak má prášek užívat. (Foto SZÚ, Profimedia.cz)

Místo zdravé výživy jed. Senior (72) z Ústecka trpící onkologickým onemocněním chtěl posílit svou obranyschopnost a koupil si přípravek s tzv. vitaminem B17. Po první dávce však zkolaboval a lékaři bojovali o jeho život. O případu nyní informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Potravinový doplněk, který slibovat zlepšení imunity, si senior koupil od slovenské firmy. K plastové lahvičce s práškem nedostal muž žádný příbalový leták, pouze rukou psané doporučení, že má užívat 2 až 3 g denně, tedy dvakrát denně čajovou lžičku.

Ztráta vědomí

Senior si naštěstí napoprvé vzal jen polovinu čajové lžičky preparátu nazvaného Amygdalín. „Přibližně po 15 minutách se začala u spotřebitele projevovat nevolnost, točení hlavy, malátnost. S postupem času se dále objevilo zvracení, průjem a následně ztráta vědomí,“ popisuje ve zprávě o šokujícím případu odborník na výživu profesor Jiří Ruprich ze SZÚ.

Podali protijed

Ještě předtím, než muž zcela zkolaboval, stačil naštěstí říct svým blízkým, co si vzal. Otravu kyanidem pak potvrdil i rozbor krve. Lékaři oddělení ARO svedli o život seniora usilovný boj, který se jim podařilo vyhrát hlavně díky rychle nasazenému protijedu. Státní zdravotní a potravinářská inspekce později při rozboru zjistila, že bezpečná koncentrace látky amygdalin, která se v těle mění na kyanid, byla překročena 74krát. Podezřelou firmu, která doplněk stravy prodávala, nyní řeší slovenské úřady.

Vitamin? Cyankáli!

Amygdalin se v přírodě vyskytuje hlavně v jádrech meruněk, ale i jablek nebo třeba v mandlích. V lidském těle se však mění na smrtelný jed kyanid neboli cyankáli. O jeho zařazení mezi vitaminy se na počátku dvacátého století zasadil Američan Ernest Krebs, který také trval na tom, že prý posiluje imunitu a léčí rakovinu. Studie ale žádné takové účinky neprokázaly.

Oblíbený u nacistů

Kyanid patřil mezi oblíbený jed špiček nacistického režimu. Otrávil se jím třeba Hermann Göring.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.