Smutná zpráva z Makova: Pochopa s vysílačkou někdo otrávil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Smutná zpráva z Makova: Pochopa s vysílačkou někdo otrávil!

Motáku pochopovi se v záchranné stanici Makov na Písecku dostalo té největší péče. Lehce zraněného ptáka přijímal šéf stanice Libor Šejna.
Motáku pochopovi se v záchranné stanici Makov na Písecku dostalo té největší péče. Lehce zraněného ptáka přijímal šéf stanice Libor Šejna. (Foto Záchranná stanice Makov)

Smutná zpráva přišla ze záchranné stanice Makov na Písecku. Pták moták pochop, který byl po vyléčení vypuštěn s batůžkem, tedy solární vysílačkou, do přírody, byl otráven. Potvrdily to rozbory.

Moták se dostal do stanice začátkem září. Běhal jen po poli a nelítal. Brzy se dostal do výborné kondice a zaměstnanci stanice ho vypustili zpět do přírody. Na cestu ho vybavili solární vysílačkou. „Na svobodě pobyl jen šest týdnů. Podle vysílačky jsme jeho tělo našli na hladině rybníka Řežabinec v národní přírodní rezervaci,“ řekl šéf záchranné stanice Libor Šejna. Kvůli podezření na otravu carbofuranem odeslali záchranáři pochopa ke zkoumání. „Carbofuran to nebyl, ale zřejmě byl otráven jinou toxickou látkou. Neměl žádné zranění. Vysílačky dáváme ptákům proto, abychom si ověřili, že jsou schopní se bez problémů vrátit zpět bez do přírody,“ vysvětlil Šejna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.