Zvířecí záchranáři z Plzeňska: Uměle odchovali vzácného opeřence | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zvířecí záchranáři z Plzeňska: Uměle odchovali vzácného opeřence

Hnízdo u Úšavy na Tachovsku – podstrčené mládě je uprostřed s otevřeným zobákem.
Hnízdo u Úšavy na Tachovsku – podstrčené mládě je uprostřed s otevřeným zobákem. (Foto pro Aha! – DES OP)

Velkou radost dělá zvířecím záchranářům mladý luňák červený. Vzácný dravec neměl lehký start do života, pochází z umělé líhně. Po návratu do volné přírody se ale s jejími nástrahami zdárně potýká.

Opeřencův příběh se začal psát loni na severu Plzeňska. Na hnízdě u Doubravy se měla každým dnem líhnout mláďata. Samec ale pozřel otrávenou návnadu a uhynul. Vdova by péči o potomky sama nezvládla. Ochránci proto přenesli vejce do umělé líhně, vypiplali mladé a jako třítýdenní je na začátku července podstrčili do cizích hnízd. Jako kukačky. „Na hnízdě u Úšavy na Tachovsku byla tři mláďata, dvě větší a třetí malé, zraněné na hlavě. To jsme odebrali a vyměnili za jednoho našeho sirotka,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň.

Podstrčený luňák pak dostal na záda vysílačku mapující jeho pohyb. Zdárně prospíval, a dokonce se hned na podzim vydal zimovat na jih. Zpátky ale už tak úplně netrefil. „Léto trávil u jezer v jižním Německu, toulal se i ve Švýcarsku a v Itálii,“ popsal Makoň. Letos na podzim pak sledovaný luňák ochránce opět potěšil. Zamířil na stejné zimoviště jako loni a teď se hlásí z jižní Francie. „Pokud vše dobře dopadne, na jaře by mohl už začít hnízdit. Proto je také reálná šance, že se po dvou letech vrátí k nám do Čech, najde si partnera a možná se tu dočkáme i mláďat,“ věří ochránci.

Nepohrdne mršinou

Luňák červený je kriticky ohrožený, středně velký dravec z čeledi jestřábovitých. Do poloviny 70. let minulého století u nás prakticky nehnízdil. Rezavě zbarvený pták buduje hnízda vysoko na stromech v blízkosti vodních ploch. Loví drobné obratlovce, nepohrdne ani mršinou. U nás a na severu Evropy žijící dravci jsou tažní, zimují na jihu kontinentu.

Outsider překvapil

Vyměněné mládě, odebrané z hnízda s úrazem hlavy, bylo uměle odchované v plzeňské záchranné stanici. Když už zvládalo létat, bylo vypuštěno poblíž obsazeného hnízda luňáků nedaleko Lomu u Tachova. „I přesto, že jsme do defektního mláděte nevkládali žádné velké naděje, tak i ono všechno zvládlo. Teď dokonce zimuje ve Španělsku,“ popsal záchranář Karel Makoň.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.