Zásah zvířecích záchranářů: Sýkorka uvízla v topení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zásah zvířecích záchranářů: Sýkorka uvízla v topení

Uvězněná sýkorka na ni z vafek koukala okénkem.
Uvězněná sýkorka na ni z vafek koukala okénkem. (Foto pro Aha! – Pražská zvířecí záchranka, Veronika S.)

Hledala úkryt a bezpečí. Místo toho skončila promrzlá sýkorka uvězněná v plynovém topení. Po návratu domů z pracovní cesty ji tam našla Veronika S. (40) z pražských Nuslí.

„Dva dny jsem byla pryč. Když jsem se vrátila, všimla jsem si, že se z topení ozývá tiché šramocení,“ vysvětlila Veronika, která obývá byt ve třetím patře činžovního domu. Když plynové vafky prozkoumala, nestačila se divit. Malým zrcátkem, kterým se kontroluje zapálení hořáku, totiž spatřila vystrašenou sýkorku modřinku. „Ptáček tam vletěl zvenčí přes vývod ve stěně, kterým odcházejí zplodiny. Zpátky už ale vyletět nemohl,“ popsala. „Plyn naštěstí nebyl zapnutý, protože netopím. Otužuji se,“ doplnila.

Veronika zavolala zvířecí záchranáře ze svazu ochránců přírody. Aby zoufalého ptáčka vysvobodili, museli vafky rozmontovat. „Záchranář pak ptáčka odlovil přímo do ruky,“ popsala. „Následoval převoz do záchranné stanice pro volně žijící živočichy, kde sýkorka dostane odbornou péči k načerpání sil,“ sdělil záchranář Antonín Čech. Ptáček by podle něj brzy mohl být vypuštěn opět na svobodu.

Stačí dát mřížku

„Podobným případům se dá snadno předejít. Stačí se ujistit, že vyústění komínů na střeše či z fasády je opatřeno stříškou nebo krycí mřížkou s oky do jednoho cm,“ vysvětlil odborník Antonín Čech.

Nebylo to poprvé

Veronice uvízl ptáček v topení už několikrát. „Stalo se nám to už popáté. Minule vafky rozmontoval manžel a pták nám vylétl rovnou do bytu. Museli jsme jej náročně dostat ven,“ zavzpomínala paní domácí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.