Koníci z Milovic se přestěhovali: Pomohou ptákům i loukám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Koníci z Milovic se přestěhovali: Pomohou ptákům i loukám

Po cestě autem z Milovic si užívali volného pohybu.
Po cestě autem z Milovic si užívali volného pohybu. (Foto pro Aha! – Dalibor Dostál)

Divocí koně zamířili z přírodní rezervace Milovice na Pardubicko a Třeboňsko. Po velkém stěhování budou ve dvou nových lokalitách pečovat o českou krajinu, jejich přítomnost pomůže mj. i vodním ptákům.

Osm hřebečků se zabydluje v rezervaci Baroch u stejnojmenného rybníka na Pardubicku, šest klisniček v nivě řeky Lužnice na Třeboňsku. „Obě skupiny se velmi dobře adaptovaly. Problém není ani u klisen, které pocházejí ze dvou stád, a tak si musejí srovnat hierarchii a vyjasnit vzájemné vztahy,“ řekl včera Aha! Dalibor Dostál, ředitel organizace Česká krajina.

Skládají skupiny

Divocí koně budou podle něj u rybníka Baroch spásat především rozsáhlé porosty rákosu a orobince. Pomůžou tak vytvářet pestřejší mozaiku pro několik druhů vodních ptáků. „Koně se hned začali seznamovat s novým prostředím. Pustili se do spásání rákosu, který ze savanovité krajiny u Milovic neznají,“ dodal Dostál. V místech nového domova klisniček zase meandry Lužnice se sítí slepých ramen vytvářejí podmínky pro přirozená společenstva mokřadů a luk. A proč nejsou nová stáda smíšená? Z přírůstků chovatelé podle Dostála skládají skupiny. Dosud v nich byli jen hřebci. Nyní poprvé vzniklo stádo klisen. „Je to proto, abychom mohli regulovat přírůstky a bylo vždy jasné, že je bude kam umístit. Je možné, že časem i na Třeboňsko přivezeme hřebce a v budoucnu tam budou hříbata,“ objasnil Dostál.

Víte, že...

...divocí koně z Milovic žijí také v Ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře a na území přírodní památky Na Plachtě v Hradci Králové ve východních Čechách?

První na světě

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice, odkud koně do obou nových rezervací přijeli, vznikla v roce 2015. Je prvním místem na světě, kde spolu žijí divocí koně, zubři a pratuři.

Nebeský rybník

V přírodní rezervaci Baroch hnízdí např. husy velké, vyskytují se tam kachny divoké, čírky obecné, potápky malé či bukači velcí. Ze vzácných rostlin tu najdeme kruštík bahenní, hadilku obecnou nebo prstnatec pleťový. Baroch je tzv. nebeský rybník, který nemá svůj přítok a je závislý výhradně na dešťové vodě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.