Lidé vzali pole útokem: Samosběr zeleniny na Olomoucku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Lidé vzali pole útokem: Samosběr zeleniny na Olomoucku

VOJNICE Pole u Vojnic na Olomoucku se včera zaplnilo stovkami zájemců o samosběr.
VOJNICE Pole u Vojnic na Olomoucku se včera zaplnilo stovkami zájemců o samosběr. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, Josef Slabý, Martin Přibyl)

Cibuli za šest, petržel za osm, mrkev za čtyři a třeba melouny za osm korun za kilo? Žádný problém. Stačí zajet na pole u Vojnic na Olomoucku, ohnout hřbet a přiložit ruku k dílu. Včera tam začal samosběr zeleniny.

Lidé zaparkují u pole svá auta a na připravených lánech si nasbírají cibuli, mrkev, petržel, červenou řepu, zelí, okurky, dýně a další zeleninu dle libosti. U pokladny si pak nechají své plodiny zvážit, zaplatí a jedou domů.

Zájem je obrovský

Soukromý zemědělec Ladislav Kašpar (54) vyzkoušel systém samosběru poprvé před dvěma roky na čtyřech hektarech. Zájem byl tak velký, že loni i letos už nabídl zeleninu na 25 hektarech. „Letos jsem z toho až trochu zaskočen. Nejlépe je to asi vidět na melounech, kterých jsme jen za dopoledne prodali 10 tun,“ prozradil zemědělec.

Sklidí se brzy

Ten nepředstavitelný zájem mě sice těší, ale spíš bych byl asi raději, kdyby lidé jezdili ne kvůli ceně, ale kvůli tomu, že je to chuťově skvělé. Aby si udělali čas, prošli se po poli, a ne, tak jak dnes, to brali útokem,“ konstatoval a dodal: „Jak to tak vypadá, sklizeno bude asi brzy.“

Maximální spokojenost

„Je to naprosto úžasná věc. I když to sem máme daleko, stále se nám vyplatí sem přijet,“ prozradila žena (52), která podle svých slov přijela do Vojnic až z Pálavy. „Tak kvalitní zeleninu, za takové ceny z říše snů nikde jinde neseženete. Vyplatí se sem přijet,“ konstatoval samosběratel (60) z Chropyně.

Dbá na kvalitu

Prioritou Ladislava Kašpara je podle jeho slov kvalita. „Všechno dělám tak, abych to bez pocitu jakýchkoli výčitek mohl dát svým malým vnučkám. Nemám rád postřiky, a proto je nepoužívám. Snažím se, aby zelenina byla chuťově co nejskvělejší, a jsem přesvědčen, že se mi to daří,“ prozradil Kašpar.

Záchrana pro zemědělce

Nabídkou samosběru vyřešil Ladislav Kašpar problém, který trápí většinu zemědělců. „Zestárli sezonní brigádníci a mladé práce na poli nezajímá. Ten hlavní problém ale byl rozdíl v prodejních a výkupních cenách. Zatímco prodejní jsou takové, jak všichni víme, výkupní se nijak nezvýšily. Takže jinak už to nešlo, protože v některých komoditách jsem už začínal být v posledních letech ve ztrátě,“ popsal Aha! zemědělec.

Přečtěte si
-bello-
26. 8. 2021 • 22:14

Já zažívám útoky v obchoďácích v Praze. Jak je sleva poznám podle narvaných vozíků našich spoluobčanů z Východu.
Ti mají snad tykadla
Co se týče samosběru tak klidně ano, ale lidi jsou dost prasata a přírodě dávají zabrat.Pole jsou pak , jak po nájezdu Hunů

hillaarkaa
26. 8. 2021 • 07:53

A proč ne,tvary třeba prapodivné,ale kvalitou lepší než dovážený odpad ze západu

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.