Neztloustnete po něm, chutná a léčí: Zakousněte se do melounu
Melouny patří k létu. Už si je sice můžeme dopřát po celý rok, ale v létě k nám nelétají přes půl planety a rostou na záhoně, ne v hydroponii. Víte, proč byste si měli jejich sezonu pořádně užít?
Hydratuje
Meloun je složen převážně z vody (přibližně 90 %) a dodává tělu tekutiny. Zvlášť vychlazený je navíc mimořádně osvěžující.
Dodá vitaminy i minerály
Obsahuje vitamin C, vitamin A, vitamín B6, vitamin B1, vitamin B5 a vitamin B3. Dále draslík a hořčík, důležité minerály, které působí příznivě na zdraví i psychiku.
Posiluje imunitu i srdce
Červená barva melounu je způsobena přítomností lykopenu, což je antioxidant spojený se snížením rizika vzniku některých typů rakoviny, zejména rakoviny prostaty a rakoviny tlustého střeva. Pomáhá bojovat proti volným radikálům, které mohou poškozovat buňky, a přispívá také k ochraně kardiovaskulárního systému.
Močový měchýř vám poděkuje
Meloun má přírodní močopudné účinky, které mohou pomoci při vylučování škodlivin z těla a podporují správnou funkci močového systému. Konzumace přispívá k ředění moči a snižuje pravděpodobnost vzniku močových kamenů.
Působí protizánětlivě
V melounu je cucurbitacin E, který má protizánětlivé účinky. Snižuje riziko zánětu v těle, a tím i související komplikace, jako jsou chronická onemocnění a bolest.
Lahodná a zdravá dieta
Velké množství vlákniny, málo kalorií. To všechno dělá z letní pochoutky ideální občerstvení, které pomáhá udržovat zdravou trávicí soustavu a léčí zácpu.
Melounové gazpacho – letní studená polévka
Budete potřebovat: Menší vodní meloun, 1 červenou papriku, stroužek česneku, 1 chilli papričku, ½ cibule, hrst čerstvých lístků bazalky, 200 ml brusinkové šťávy, 40 – 50 ml limetkové šťávy, kostky ledu, snítky bylinek na ozdobu
Postup: Meloun rozkrojte napůl, dužinu z jedné půlky rozkrájejte na měsíčky a zbavte jader, okrojte kůru, z druhé poloviny vykrájejte kuličky. Oloupanou cibuli, papriku zbavenou jádřince a semínek, brusinkovou a limetovou šťávu, chilli papričku bez jádřince, česnek a bazalku vložte do mixéru a mixujte, až je hmota hladká. Přidejte kuličky melounu a dejte do lednice pořádně vychladit. Polévku podávejte s několika kostkami ledu, ozdobenou lístky bylinek, případně s opečenými a olivovým olejem pokapanými plátky bagety.