Zdravotní rádce Aha! 8 důvodů, proč jíst hroznové víno

Hroznové víno skvěle chutná, je kultivováno přes 7000 let a jeho léčebné vlastnosti se využívaly napříč staletími, např. ve středověku k léčbě angíny a kašle. Moderní výzkum pak skutečně potvrdil, že působí antidepresivně, chrání oči, zlepšuje zažívání a podporuje imunitní systém.
1. Zpomaluje stárnutí
Obsahuje vitamín C a antioxidanty, které pomáhají zlepšovat pokožku a vytvářet kolagen v těle. Především červené hroznové víno pak obsahuje resveratrol, který zpomaluje stárnutí buněk. Flavonoidy, jako jsou quercentin a myricetin, zase bojují proti volným radikálům.
2. Rozšiřuje cévy
Ve slupkách jsou obsažené látky, které příznivě působí na cirkulaci krve v arteriích. Rozšiřují je a zvyšují průtok krve. Krevní destičky tak nevytvářejí sraženiny, což zabraňuje ukládání cholesterolu na cévních stěnách a snižuje se riziko jejich ucpávání.
3. Pomáhá proti rakovině
Experimenty prokázaly, že resveratrol obsažený v hroznech má i protirakovinné účinky. Dokáže zpomalit růst nádorů zejména v prsou, ale i žaludku, lymfatickém systému, tlustém střevě i v případech rakoviny kůže. Jíst hroznové víno nebo pít hroznovou šťávu se doporučuje i během onkologické léčby.
4. Posiluje imunitní systém
Hrozny jsou plné silných antioxidantů – polyfenolů. Mají protizánětlivé účinky a posilují imunitu. Protože některé z nich jsou přímo ve slupce, je vhodné jíst hrozny celé nebo ve formě smoothie.
5. Potlačuje únavu
Hroznové kuličky obsahují řadu vitamínů skupiny B, např. niacin, vitamín B6, riboflavin, thiamin a kyselinu listovou. Ty pomáhají při únavě, depresích a nervozitě.
6. Reguluje zažívání
Díky obsažené vláknině a antioxidantům udržuje rovnováhu střevní mikroflóry. Funguje i jako mírné projímadlo a pomáhá při chronické zácpě, která je způsobená zpomalenou funkcí střev.
7. Chrání oči
Především červené hrozny obsahují důležité antioxidanty lutein a zeaxantin, které pomáhají očím. Neutralizují totiž volné radikály a při pravidelné konzumaci chrání oči před zákalem, poškozením sítnice i makulární degenerací, způsobenou věkem.
8. Posiluje kosti
Je zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, manganu, vitamínu K a vitamínu C, které jsou důležité pro zdraví našich kostí. Zároveň i snižují riziko svalových křečí.