Vinaři protestovali proti levným bublinkám: Zničili, co se dalo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Vinaři protestovali proti levným bublinkám: Zničili, co se dalo!

Vinaři protestovali proti levným bublinkám
Vinaři protestovali proti levným bublinkám (Foto Profimedia.cz)

Francie je zemí skvělého vína, šampaňského i věčných stávek a protestů. Láska k obojímu dovedla skupinu vinařů až k zuřivé demonstraci proti levnému vínu dováženému ze Španělska. Žádná z lahví nezůstala v celku!

Skleněné střepy všude, kam jen člověk dohlédne, hektolitry červeného vína rozlité na dálnici a obří kouřící vatra z pneumatik a krabiček s rajčaty. Tento děsivý pohled potkal řidiče nákladních aut ze Španělska mířících ke skladům francouzských supermarketů poté, co na ně zaútočila skupina protestujících francouzských vinařů. Střepy i oheň... Kousek od hranic přímo na dálnici A9 ještě před Perpignanem demonstranti zastavili náklaďáky s levným španělským alkoholem a jali se ničit vše, co jim přišlo pod ruku. Vypukl chaos.

Cisternu s červeným vínem vypustili přímo na silnici, kartony s lahvemi šumivého vína Freixenet rozbíjeli kladivy anebo o asfalt a hněvu neunikl ani náklad cherry rajčátek. Z krabic a pneumatik následně zuřiví vinaři vytvořili plápolající vatru. Vyhlášení války Svým radikálním protestem se rozhodli vyjádřit svou frustraci z narůstajícího dovozu levného, méně kvalitního vína ze zahraničí, především sousedního Španělska, zatímco domácí vinaři čelí zvyšování nákladů, nezájmu odběratelů, ničení vinic a celkovému zániku jejich živobytí. „Vyhlašujeme nekalé konkurenci ekonomickou válku. Levný dovoz je dílem hospodářských zločinců, kteří využívají těžké situace vinařů,“ prohlásil Frederic Rouanet, organizátor protestu a prezident lokální skupiny vinařů. Jaké další ztráty tak ještě španělské dovozce asi čekají?



Přečtěte si
pravlast
21. 10. 2023 • 16:28

A máme jasnou radu jak zakročit proti našim Dalla­dierov­cům,př­átelům co v Mnichově podepsali Ádovi...kamióny třeba plné sýrů zůstanou na hranicích dokud nebudou rozbory a testy nezávadnosti atd.Když už nesmíme po 10.letých daňových prázdninách v Sedlčanech nic vyrábět,je něco hodně špatně.Stejně tak zmizel jeden moderní cukrovar a nemálo dalších,málo ekonomicky prosperujících podniků.Děkujem Havle a bando dalších vlastizrádců.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.