Grilování: Chcete změnu? Hoďte tam ovoce... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Grilování: Chcete změnu? Hoďte tam ovoce...

Grilovaný ananas chutná mnohem lépe než syrový
Grilovaný ananas chutná mnohem lépe než syrový (shutterstock)

Maso, ryby, zelenina. Dalo by se říci klasická trojka na gril. Co byste řekli na grilované ovoce? Ananas se tímto způsobem připravuje už běžně, ale zkuste »hodit na oheň« hrušku, meloun, nebo dokonce banán! Dejte jim šanci!

Banán
Že se z banánu dají udělat výborné lívance, se už ví. Ovšem že ho můžete zařadit jako jeden z chodů při grilovačce, to pro vás možná bude novinka. Grilovaný banán je ovšem skvělá pochoutka.
Jak na to? Nechte ho ve slupce a podélně rozřízněte na dvě části. Pak lehce postříkejte kuchyňským olejem ve spreji a rovnou ho šoupněte na středně rozpálený gril. Z každé strany ho tam nechce 2 minuty a můžete hodovat! • Pamatujte, že se začíná vždy vnitřní plochou banánu (slupka nejdříve nahoře). • Banán je hotový ve chvíli, kdy slupka zhnědne!

Tip na marinádu
Pokud si chcete chuť grilovaného banánu vylepšit, můžete si na něj připravit marinádu. Stačí smíchat dvě lžíce másla, lžíci rumu, lžíci hnědého cukru a špetku černého pepře. Banány po rozříznutí omáčkou potřete a nechte minutku působit, pak je dejte na gril.

Hrusky a jablka
Hrušky a jablka nepatří jen do štrúdlu. Překvapí vás i jako dezert připravený na ohni! Oloupejte je, rozpulte a odstraňte jádřince. Následně si připravte marinádu ze dvou lžiček medu, lžičky citronové šťávy, lžičky pomerančové šťávy, lžičky rozpuštěného másla a nechce ovoce v této směsi hodinu odpočívat. Grilujte z každé strany 3 minuty.

Jahody, angrest a hroznové víno
Ano, i takové ovoce můžete zkusit dát na gril. Nejlepší je zvolit špejle na špízy, na které vše napícháte. Grilujte na středním žáru zhruba 4 až 5 minut.

Vodní meloun
K létu patří, stejně jako oblíbené grilování, i vodní meloun…Proč to nespojit? Nakrájejte ho na velké díly ve tvaru půlměsíce nebo na plátky o tloušťce alespoň 2,5 cm. Nakrájený meloun posypejte trochou cukru, dejte na rozpálený gril. Stačí 2 až 3 minuty z každé strany. Kromě cukru můžete před samotnou úpravou přidat i špetku chilli. Zajímavou chuť vytvoří i limetová šťáva, kterou můžete po ≫žehu≪ meloun pokapat.

Lahůdka z ohně
ANANASOVÝ KOLÁČ
POTŘEBUJETE: ✔ 1 ananas nakrájený na kolečka ✔ 2 lžíce másla ✔ smetanu (4 lžíce) ✔ mletou skořici NA TĚSTO: ✔ 10 dkg hladké nebo polohrubé mouky ✔ 1 lžičku prášku do pečiva ✔ ½ lžičky soli ✔ 180 ml kysaného mléka ✔ 2 vejce ✔ 1 vanilkový cukr ✔ ½ másla nebo Hery ✔ 15 dkg cukru ✔ 1 lžíci kakaa
POSTUP: Ananas pokrájejte na stejně silná kolečka, ogrilujte na roštu. Do středu grilu dejte litinovou pánev. Na ní smíchejte smetanu s hnědým cukrem, mletou skořicí, máslem a provařte. Pak pánev sundejte a na karamel naskládejte kolečka grilovaného ananasu. Vymíchejte tekuté těsto a ananas zalijte. Pečte pozvolna, ideálně pod poklopem grilu. Když je koláč propečený, vyklopte ho a dozdobte šlehačkou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.