Rybářský lístek není nutnost: Jak na první rybu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rybářský lístek není nutnost: Jak na první rybu?

Rybář
Rybář (SHUTTERSTOCK.COM)

Rybaření je čím dál populárnější. Chtěli byste si ho vyzkoušet nebo k němu přitáhnout děti či vnoučata? Poradíme, jak se stát rybářem i jak to třeba jen vyzkoušet bez rybářského lístku.

RYBAŘENÍ BEZ PRŮKAZKY
Bez rybářského lístku můžete rybařit jen na soukromých rybářských revírech. Těch je po celém Česku fůra. Stačí jen zaplatit za povolenku a výbavu vám často půjčí na místě. Ne na všech si můžete ulovenou rybu odnést, ale někde vám ji prodají, nebo dokonce i připraví. Katalog takových míst najdete na webové stránce www.soukromerybarskereviry.cz.

TOHLE JE TŘEBA
Základní výbavou rybáře je rybářský prut a vhodná návnada. Neobejdete se ale ani bez podběráku, metru na zjištění délky ryb a vyprošťovače háčků. Ty jsou vedle rybářského lístku a povolenky součástí povinné výbavy.

BEZ POVOLENKY TO NEJDE
Jen rybářský lístek nestačí. Abyste mohli bez postihu usednout na břeh a nahodit, musíte si v Českém rybářském svazu koupit i povolenku. Ta, podle území, kde budete moci lovit, stojí od pár stovek za 3 dny až po 3700 Kč za celou republiku. Pro nečleny svazu se ale může vyšplhat až na 9900 Kč.

HROZÍ I VĚZENÍ
Chytání bez rybářského lístku a povolenky mimo soukromé rybníky je pytláctví. A za něj hrozí nejen do 8 tisíc korun pokuty, ale také až pětileté vězení.

VSTUPENKA MEZI RYBÁŘE
Rybářský lístek se vydává na 1, 3 a 10 let, nebo na neurčito, a k jeho získání musíte nejdříve složit zkoušku u místní organizace Českého rybářského svazu. O lístek si pak žádáte na úřadě. Pro příležitostné rybáře či cizince existuje ale i lístek na 30 dní, který žádné zkoušky nevyžaduje. Za členství v rybářském svazu zaplatí dospělý 500 Kč ročně, za rybářský lístek pak od 100 do 1000 Kč a musíte i na povinnou brigádu. Jinak platíte další peníze. g p p Lístek na 30 dní stojí 200 Kč.

Přečtěte si
Josef124
15. 4. 2022 • 21:24

Já mám rybářský lístek už přes 10 let. K rybaření mě přivedl manžel a stal se z toho takový náš společný, pěkný koníček . Letos ještě musím před zahájením rybářské sezóny trochu obměnit naši výbavu. Už jsem si našla na https://vse-pro-zvirat­ka.cz­/rybar­ske-eshopy/ nějaké dobré rybářské e-shopy, tak to snad nebude problém.

-bello-
19. 7. 2020 • 20:01

Mohli byste toto opakovat našim ukrajinským spoluobčanům při vrstupu do naší země?Vodní plochy jsou obležené těmito " rybáři" , ryby vyháezené na břehu a zejména v Praze je to děsný a o těch poškozených ptácích s háčky v jícnů ani nemluvě!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.