ZÁPLAVY NA FRÝDLANTSKU! Dravý proud nahání strach! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

ZÁPLAVY NA FRÝDLANTSKU! Dravý proud nahání strach!

Povodňová vlna zasáhla Frýdlantský výběžek.
Povodňová vlna zasáhla Frýdlantský výběžek. (Foto Frýdlant)

Silné deště zvedly hladiny řek Smědé a Řasnice ve Frýdlantském výběžku na 3. povodňový stupeň. Voda se na mnoha místech vylila z koryta, zaplavila silnice, sklepy i zahrady.

Obce začínají sčítat první škody. Dravý proud strhnul menší lávku u Frýdlantu i část opěrné zdi jezu v Hejnicích. Lidem síla rozbouřené vody nahání strach. Hladina Smědé začala stoupat během noci z pátku na sobotu. „Kolem 10. hodiny došlo k překročení III. stupně povodňové aktivity,“ uvedl mluvčí libereckých hasičů David Kořínek. Stav ohrožení byl vyhlášen také ve Frýdlantu, Hejnicích i v Bílém Potoce nebo v Raspenavě. Višňová zůstala zcela odříznutá od světa. „Aktuálně tam zasahuje 13 jednotek hasičů a na pomoc dorazil také obojživelný pásák Hägglunds BV206 ze stanice Liberec. Veškeré komunikace do obce jsou uzavřeny,“ přiblížil mluvčí hasičů. Ti museli na mnoha místech čerpat vodu ze zatopených sklepů, plnit pytle s pískem a stavět protipovodňové hráze. „Vzhledem k nepříznivé prognóze počasí byli v Raspenavě evakuováni lidé z nejvíce ohrožených domů,“ dodal Kořínek.

Bez vody i elektřiny
Rozbouřené řeky někde přerušily dodávky pitné vody. „Úpravna vody v Bílém Potoce je kvůli záplavám mimo provoz. Proto prosíme neprat, maximálně se osprchovat a celkově s vodou šetřit, jak jen to půjde,“ apeloval na lidi včera starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Jinde zase lidé přišli o elektrickou energii. „Kvůli poruše na nízkém napětí ve Frýdlantu-Větrově tam bylo bez elektřiny zhruba 1200 odběrných míst,“ uvedla mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.