Povodně na Olomoucku a Šumpersku: Nezvěstnou ženu hledají potápěči! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Povodně na Olomoucku a Šumpersku: Nezvěstnou ženu hledají potápěči!

Koryto říčky prohledávali potápěči a záchranáři dlouhé hodiny.
Koryto říčky prohledávali potápěči a záchranáři dlouhé hodiny. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, HZS Ol. kraje, PČR)

Přísná policejní uzávěra, desítky hasičů, likvidující následky záplavy, potápěči pátrající po nezvěstné ženě... Tak dnes vypadají obce na Olomoucku a Šumpersku, přes které se v neděli přehnala blesková povodeň. Policisté i dobrovolníci od pondělního rána pátrají po seniorce (74) z Oskavy, pod kterou se v neděli večer utrhl břeh říčky Oskavy.

Pátrají desítky lidí
Břehy rozvodněného vodního toku pročesávají desítky policistů, pomáhají i psovodi a dobrovolníci, do akce byl nasazen i vrtulník. Včera se do pátrání zapojili i policejní potápěči. „Máme vytypovaná místa, která chceme propátrat,“ prozradila policistka Jiřina Vybíhalová. Práci však komplikují rozbahněný terén a velké nánosy naplavenin.

Stop čumilům
Hasiči pracují tam, kde lidská obydlí zničila voda. „Zasahují v nebezpečných a fyzicky náročných podmínkách a práci jim velmi komplikují zvědaví občané, kteří nemají na místě zásahu co dělat,“ postěžovala si na Twitteru mluvčí hasičů Lucie Balážová. Policisté proto včera přijali tvrdá opatření. „Na žádost krizového štábu obce Šumvald byla tato obec uzavřena. Vjezd je povolen pouze obyvatelům a záchranným složkám. Na uzavírky dohlíží policejní hlídky,“ sdělil policista Libor Hejtman.

Hrozí u vás přívalové povodně? Sledujte výpočty hydr ologů 
Záplavy z přívalových dešťů udeří obvykle nečekaně. Přesto je lze alespoň částečně předvídat. Pomoci může aplikace Českého hydrometeorologického ústavu. Záludnost záplav z přívalových dešťů je v tom, že obce neohrožují jen rozvodněné potoky a řeky. Nebezpečí může přijít odkudkoliv, kudy se valí voda, kterou krajina nedokázala pobrat. Na stránkách HYDRO.CHMI.CZ najdete aplikaci nazvanou Indikátor přívalových povodní. „Výpočty aplikace jsou aktualizovány cca každých 20 minut,“ vysvětlují hydrologové Českého hydrometeorologického ústavu. Na přehledné mapě uvidíte, jaké riziko hrozí právě ve vašem regionu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.