Slávka Budínová (†78): Její dům vstává z mrtvých | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Slávka Budínová (†78): Její dům vstává z mrtvých

Poslední foto Slávky Budínové.
Poslední foto Slávky Budínové. (Archiv Blesku)

Herečka, známá například z komedie Můj brácha má prima bráchu, by byla nadšená. Dům U Bílé botky mezi Klárovem a Kampou, v němž Slávka Budínová (†78) žila, dostává konečně nový kabát. Neuvěříte, jak se její baráček mění.

Budínováby měla radost. Právě dnes by oslavila 95. narozeniny a tohle by byl vítaný dárek. Domeček milovala a jistě by ocenila jeho záchranu. V posledních letech života neměla herečka na údržbu ani síly, ani peníze.  Osud tomu chtěl, že Slávka zemřela jen pár dní před povodněmi v srpnu 2002 a neviděla, jak velká voda dala jejímu milovanému domovu na frak. Po hereččině smrti se předpokládalo, že dům zdědí její blízký příbuzný – syn sestřenice, lékař Pavel Jurák. Jenže Budínová závětí rozhodla, že ho dostane přítel starožitník Rudolf Příhoda. Ten ho později prodal. Dům tak v roce 2011 získala známá likérka. Jenže se záchranou a renovací objektu musela čekat.

 

Úřední šiml si tentokrát řehtání užil. Ukázalo se totiž, že 50 m2 před domem patří Praze 1. Na jednom z nejromantičtějších míst metropole mohly práce začít až po 6 letech průtahů a tahanic.  V nejbližších týdnech ale má skončit hrubá stavba a do konce roku by měl Dům U Bílé botky přivítat první hosty. „Rekonstruovaný areál bude sloužit jako reprezentativní firemní prodejna, vznikne degustační bar a prostory pro prezentaci. Do podzemí je situován archiv destilátů a společenský prostor Spolku přátel Jelínkovy slivovice. V domě zůstane jeden byt,“ slíbila projektová manažerka společnosti Hana Holubová.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.