Karolína (22) veze pomoc do poničeného Šumvaldu: ČUMILY NEPOUŠTĚJÍ, POMOCNÍKY ANO! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Karolína (22) veze pomoc do poničeného Šumvaldu: ČUMILY NEPOUŠTĚJÍ, POMOCNÍKY ANO!

Škody v Šumvaldu a dalších obcích likvidují kromě místních desítky hasičů.
Škody v Šumvaldu a dalších obcích likvidují kromě místních desítky hasičů. (Foto HZS Olomouckého kraje)

Velká vlna solidarity se strhla ani ne den po děsivé povodni v okolí Uničova na Olomoucku. „Bylo mi těch lidí moc líto,“ říká Karolína Šulková (22) z Rýmařova. I ona je jednou z dobrovolníků, kteří se rozhodli nezištně pomoci.

Pomoc Karolíny a dalších dobrovolníků pomáhá v těžkých časech těm, kterým říčka Dražůvka v Šumvaldu vzala vše nebo skoro vše. „Když jsem viděla, co se tam děje, měla jsem slzy v očích. Hned jsem volala na obecní úřad, co potřebují,“ řekla Karolína, která je nyní na mateřské.

Přijíždějí plná auta
„Největší sháňka byla po obuvi, hygieně, vodě, věcech na úklid. Oblečení už ne, bylo ho dovezeno dobrovolníky dost,“ dodala. Karolína rozjela poptávací akci na sociálních sítích a během pár hodin sehnala věci, které zasažené obce potřebují. „Přidávali se další a další lidé, jedno auto brzy naplnily věci jen od mé rodiny. Mám hodně známých, brzy bylo plné i druhé auto,“ popsala.

Mnozí jen koukají
Ironií je, že se dobrovolníci do obcí dostávají obtížně. „Hasiči jen tak někoho nepustí, jen auta s opravdu plnými kufry. Je tu hodně lidí, co se přijelo podívat na tu spoušť a nijak nepomáhají, jen překážejí při likvidaci škod,“ uzavřela Karolína Šulková.

Víte, že...
...na Olomoucku mají stále v paměti tragickou povodeň z roku 1997? Tehdy jen v samotné obci Troubky na Přerovsku zahynulo 9 lidí.

Chcete pomoci rodinám?
Povodní zasaženým rodinám můžete pomoci jakoukoli částkou zaslanou na účet Arcidiecézní charity Olomouc. Pomoc je určená především pro nejvíce zasažené obce jako Šumvald, Oskava, Dlouhá Loučka, Břevenec či Tvrdkov. Číslo účtu: 115-1060670297/0100, variabilní symbol 112.

Účet za povodně? Škody za půl miliardy!
Vyplavené domy, poškozené silnice, zničená auta i další majetek. Obce zasažené povodněmi sčítají škody. Účet za záplavy se vyšplhá až k půl miliardě. Na soukromém majetku jsou podle pojišťoven škody desítky milionů, když se pak přidají zničené silnice a mosty, budou opravy stát na 500 milionů. Záplavy si vyžádaly i cenu nejvyšší, žena (†48) z Břevence se utopila při pokusu zachránit svého psa. Další žena (74) z Oskavy je stále pohřešovaná. Silné deště bohužel neskončily. Vydatně zaprší hlavně na jihu Čech. „Hladiny stoupnou v povodí horní Vltavy až po nádrž Orlík,“ varují hydrologové Českého hydrometeorologického ústavu. Spadne až 70 mm srážek za den.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.