Bleskové povodně na Moravě: Apokalypsa přinesla smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bleskové povodně na Moravě: Apokalypsa přinesla smrt!

Takhle řádila blesková povodeň v Šumvaldu.
Takhle řádila blesková povodeň v Šumvaldu. (twitter HZS Olomouckého kraje)

Čím kratší dobu trvala, tím větší spoušť napáchala. Ničivá povodeň, která se v noci na včerejšek přehnala částí Olomouckého kraje, si vybrala i daň nejvyšší. Jedna žena (†48) zemřela, po druhé (74) pátral vrtulník i dron.

Místní část Břevenec v obci Šumvald, Dolní Sukolom v Uničově, Dolní Loučka či Oskava. Místa, kde velká voda ničila všechno, co se jí postavilo do cesty. Dosahovala až metrové výšky a neodolaly jí desítky domů, auta ani most přes řeku Oskavu.

Evakuovali 30 lidí

Hasiči měli během noci 160 výjezdů. „Kolegové museli evakuovat do bezpečí 30 lidí. Další bylo nutné vyprostit ze zatopených aut, či vytáhnout z vody poté, co je strhnul silný proud,“ uvedla mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážová. Řádění rozběsněného živlu zaplatila životem žena (†48). Další (74) je nezvěstná. Utrhl se pod ní břeh rozvodněného potoka a ona spadla do vody. „Do pátrání jsme nasadili vrtulník a i dron,” řekl mluvčí policie Libor Hejtman.

Smutné sčítání

Když voda opadla, lidé začali uklízet a sčítat škody. Jen v Šumvaldu vyčíslili škodu na obecním majetku na 250 milionů korun. „S majetkem občanů to může být 300 až 500 milionů,” míní starosta Josef Šenk (ODS).

Jak zemřela žena (†48) v Břevenci na Uničovsku? Zachraňovala psa a voda ji uvěznila!

Mosty, stromy, auta. Prostě vše, co jí stálo v cestě brala velká voda, která se v neděli večer prohnala několika obcemi na Olomoucku a Šumpersku. V Břevenci na Uničovsku si záplava vyžádala život ženy (†48).

„Těžko se o tom mluví. Byla to kamarádka,“ konstatoval jeden z břeveneckých obyvatel a dodal: „A je to o to děsivější, proč se to stalo. A naplno se při tom ukázala ta neuvěřitelná síla, kterou voda má.“ Podle muže se žena snažila na poslední chvíli odvést psa z místnosti v dolní části domu. „Když byla uvnitř, začala se tam hrnout voda a šlo to tak strašně rychle, že nešťastnice už nedokázala překonat silný tlak a otevřít dveře. Tak tam zůstala uvězněná a nikdo nemohl nic dělat,“ prozradil muž. Policie odmítla k případu uvést jakékoliv podrobnosti. „V tuto chvíli mohu pouze potvrdit, že prověřujeme úmrtí osmačtyřicetileté ženy v souvislosti se záplavami na Uničovsku,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

100 litrů na m²

Bouřky s mohutnými lijáky postupovaly o víkendu a v noci na pondělí od jižních Čech přes Vysočinu, Pardubický až nad Olomoucko. Během 24 hodin napršelo místy až 100 litrů na metr čtvereční. Tolik vody se vejde pro představu do velkého dětského bazénku. Proč tak moc Jak je možné, že za tak krátkou dobu napršelo tolik vody? Může za to zvlněná studená fronta, která s sebou přinesla sérii bouřek a velký teplotní rozdíl mezi západem a východem Česka, což je typická situace, kdy bouřky vznikají. Přecházely jedna za druhou přes stále stejné místo.

Jak bude

Dnes: zataženo až oblačno, přeháňky nebo déšť. Den 18 až 22 °C.

Zítra: zataženo až oblačno, na většině území déšť. Noc 9 až 13 °C, den 17 až 21 °C.

Čtvrtek: oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Noc 9 až 13 °C, den 19 až 23 °C.

Pátek: oblačno až polojasno, přeháňky a bouřky. Noc 13 až 9 °C, den 22 až 26 °C.

Šokovaní obyvatelé Rýmařova Sídliště vyplavila ledová řeka!

Prudký liják bičoval už od nedělního odpoledne ulice Rýmařova. Po osmé hodině večer se situace vyhrotila a na sídlišti Dukelská se ulicemi řítila tmavá voda plná ledových ker! Ty se vytvořily z krup.

Vyplavila všechny sklepy, lidé doteď uklízí a počítají škody,“ řekla Aha jedna z místních obyvatel Jana Křenková (42).

Bizarní podívaná

Pokojně tekoucí Podolský potok se během prudkých dešťů vždy mění v rozzuřenou bestii. V Rýmařově se „podíval“ do ulic a připravil obyvatelům bizarní podívanou. „Napadaly do něj kroupy a spojily se v kry,“ kroutí hlavou Jana.

Zaplavené sklepy

„Voda se vylila z břehů a tekla nám ulicí pod okny. Dostala se i do sklepa a na dvůr, museli jsme vodu kýblovat,“ řekla Křenková. Po živlu zůstala na dvoře bílá ledová krupice. „Steklo to k nim z výše položených míst jako je náměstí či stráň,“ řekla žena. Zaskočení obyvatelé okamžitě pelášili zachraňovat věci do sklepů! „Aby tam hasiči museli odčerpávat vodu ze všech sklepů, nepamatuji,“ řekla obyvatelka Rýmařova.

Sesuvy půdy na Bruntálsku

Rozvodněné toky způsobily potíže i v dalších obcích na Bruntálsku. Sesuvy půdy například zablokovaly spojovací tahy mezi kraji k silně zasaženému okolí Uničova na Olomoucku. „Příroda nám připomíná, že má pořád navrch,“ uzavřela Jana Křenková.



Přečtěte si
aveneta
9. 6. 2020 • 07:55

Je to smutné co se přihodilo lidem v této oblasti....ale když zde čtu o novém přerozdělení migrantů do státu unie, tak mi to zvedá tlak!
Náš stát má a bude mít spoustu problémů vyřešit situaci po tom viru a živit zde ještě "uprchlíky" je totální nesmysl !!!!!!!!!!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.