Mrtvý chlapec (†8) ve Slaném: Autobusák řídil v pantoflích?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Mrtvý chlapec (†8) ve Slaném: Autobusák řídil v pantoflích?!

Měl šofér pantofle při řízení? To zjišťuje policie.
Měl šofér pantofle při řízení? To zjišťuje policie. (Foto Aha! – David Malík, Tonda Tran)

Jakým směrem povede další vyšetřování nehody ve Slaném, při které zemřel pod koly autobusu chlapec (†8)? Fotografie z místa prozradily, že šofér (59) byl krátce po tragédii obutý do pantoflí.

Policie potvrdila, že šofér nebyl v okamžiku nárazu do autobusové zastávky opilý a v těle neměl ani drogy. Jako příčina neštěstí tak připadá v úvahu technická závada na autobusu. Tomu by napovídalo tvrzení řidiče, že se mu zasekl plynový pedál. Ale co pantofle, které měl na nohou? Řídil v nich, nebo se hned po nehodě stačil přezout?

Proběhne výslech
„Výslechy přímých účastníků nehody, a to i řidiče autobusu, proběhnou, jakmile to dovolí jejich zdravotní stav. Možnou příčinou, která se týká nevhodné obuvi muže za volantem autobusu, se zabýváme a prověřujeme ji,“ potvrdila včera Aha! Michaela Nováková z kladenské policie. Strážci zákona požádali v rámci vyšetřování o znalecké posudky z oboru dopravy.

Mimo službu
Společnost Arriva, které autobus patří, okamžitě zareagovala a řidiče postavila mimo službu. „Vyčkáme na výsledky policejního vyšetřování. Je nám velice líto toho, co se stalo,“ řekl mluvčí firmy Jan Holub.

Chce to změnit zákon
V tom, že pantofle jsou jako obuv za volant nevhodné, se shodují policisté i odborníci na dopravu. „Chce to změnit zákon. V Česku můžete řídit v pantoflích i vysokých podpadcích, což je například v Německu už desítky let zakázané a policie za to rozdává pokuty,“ konstatoval dopravní expert Jan Pechout. Podle něj nemá řidič v podobné obuvi pocit jistoty ani potřebný cit. „Stačí málo, aby pantofle sjela z pedálu, šofér po ní začne nohou instinktivně šmátrat a neštěstí je na světě,“ vysvětluje Pechout.

Co se stalo
Tragédie se odehrála v úterý krátce po poledni. Řidič autobusu vjel na ostrůvek a narazil do zastávky, kterou úplně zdemoloval. Na místě zemřel osmiletý chlapec, kterého se snažili oživit svědci neštěstí a poté i záchranáři. Všechny pokusy byly však marné.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.