Česká Třebová ožila jedinečnou tradicí: Napekly se jabkance
Jen tady umějí jabkance přesně takové, jaké se dělávaly v dávné minulosti. Před 64 lety vznikla v České Třebové ojedinělá tradice, která přilákala davy lidí.
Zvyk pečení jabkanců vznikl v 60. letech jako připomínka poutí k rotundě svaté Kateřině z 13. století, spojených s bohoslužbami a lidovou zábavou. Proto se ve městě odehrává vždy okolo svátku Kateřiny (25. 11.).
„Chalupáři poutníky tehdy hostili tímto pokrmem, protože byl vzhledem k použitým surovinám jednoduchý a levný,“ uvedla Eva Motyčková ze Spolku od svaté Kateřiny, který akci pořádá. Vysvětlila, že název jabkance, který svádí ke spojitosti s jablky, vznikl z historického pojmenování brambor zemská jablka.
Víte, že...
...jabkance jsou zapsány na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Pardubického kraje?
Kus za 22 Kč
Zájem o jabkancovou pouť je stále větší. Zatímco na začátku tradice se placky dělaly jen z metráku brambor, poslední roky se jich spotřebuje až 10krát tolik. Jeden jabkanec vyšel na 22 Kč.

